Pöllöraati: Haavistolla on edessään piinaviikot – "Erikoista, että ministerinä on henkilö, jota epäillään rikoksista"

17:47
Pöllöraati keskusteli perjantain Uutisaamussa ulkoministeri Pekka Haaviston rikosepäilyistä ja hallituksen työllistämistoimista.

Perjantain Pöllöraati pohti Uutisaamussa, mitä Pekka Haaviston rikosepäilyt merkitsevät vihreille. Raati ruoti myös sitä, pitäisikö Haaviston erota epäilyjen takia.

Pekka Haavistoa koskeva esitutkintapöytäkirja toimitettiin perustuslakivaliokunnalle keskiviikkona. Helsingin Sanomien tietojen mukaan keskusrikospoliisi epäilee Haavistoa kahdesta rikoksesta.

Rikosepäilyssä on kyse Haaviston ministeriön konsulipäällikköön kohdistuneesta toiminnasta liittyen al-Holin leirillä olevien suomalaisten asian käsittelyyn.

– Vielä tässä vaiheessa on ennenaikaista sanoa, pitäisikö hänen erota vai ei. Oikeusprosessi on yksi asia ja toinen on poliittinen vastuu, Mustreadin päätoimittaja Anne Moilanen kertoo.

Moilanen huomauttaa, että sekä vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo että pääministeri Sanna Marin ovat kommentoineet tapausta vain huomauttamalla, että oikeusprosessi on kesken.

Perustuslakivaliokunnan mietintö asiasta saadaan kuitenkin aikaisintaan vasta kolmen kuukauden päästä.

– Onhan siinä piinan viikot ja on erikoinen tilanne, että sen koko ajan meillä toimii ulkoministerinä henkilö, jota epäillään rikoksista, hän pohtii.

Amerikan meininki?

Helsingin Sanomien toimituspäällikkö Laura Saarikoski toivoo, että viimeistään perustusvaliokunnan mietintö selventäisi kaikille sitä, mitä ministeriössä on oikeasti tapahtunut ja mitä siellä on sanottu.

– Toivon, että jos tapaus etenee äänestykseen, se tehtäisiin faktojen eikä poliittisten rajojen perusteella, hän kertoo.

– Muuten alamme olla Amerikan maailmassa, jossa tosiasioilla ei ole mitään väliä, vaan pelkällä poliittisella lojaliteetilla.  

Eduskunnan äänestyksestä Haaviston tapaus siirtyisi valtakunnanoikeuteen, joka on historian aikana kokoontunut ainoastaan neljä kertaa.

"Kyseessä on pyhä mies"

MTV Uutisten uutispäätoimittaja Ilkka Ahtiainen kertoo pohtineensa tilannetta vihreiden näkökulmassa.

– Kyseessä on keskisuuri puolue, jossa niin sanottua henkistä pääomaa on rajallisesti. Haavisto on ylivoimainen hahmo puolueessa kokemukseltaan ja poliittiselta uraltaan.

– Jos tämä menee niin sanotusti päätyyn asti, niin onhan se vihreille hirvittävä tilanne, että yksi puolueen keulakuvista.

Myös Moilanen uskoo tilanteen olevan todella paha vihreille.

– Kaikissa keskusteluissa, joita olen käynyt vihreiden vaikuttajien kanssa, kukaan ei ole suostunut sanomaan puolta sanaakaan pahaa Haavistosta. Tulin siihen lopputulokseen, että kyseessä on pyhä mies.

Raati huomauttaa myös, että vihreissä ei ole tarjolla riittävän kokeneita henkilöitä tarttumaan ulkoministerin salkkuun, minkä vuoksi painetta Haaviston erolle ei tule myöskään sisältä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja