12 kysymystä Antti Rinteelle: Perustuslakivaliokunnan uusi puheenjohtaja kommentoi MTV Uutisille muun muassa Haavisto-sotkua ja sote-pakettia

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan uusi puheenjohtaja Antti Rinne (sd.) uskoo, että valiokunnan arvovalta ei ole kärsinyt viimeaikaisissa kohuissa. Rinne vastaa MTV Uutiset Liven haastattelussa ajankohtaisiin valiokuntaan liittyviin kysymyksiin.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta on valinnut tänään Antti Rinteen tilapäiseksi puheenjohtajakseen. Tähän asti puheenjohtajana toiminut Johanna Ojala-Niemelä (sd.) jäi maanantaina sairauslomalle.

Rinne kertoo MTV Uutisille, että hänen piti miettiä tarkkaan sitä, ottaako hän tarjotun paikan vastaan.

–Jouduin miettimään sitä, ovatko osaaminen ja kokemus oikealla tolalla suhteessa tähän tehtävään. Kun sitä sitten vakuutettiin useammaltakin taholta, että näin on, päätin tähän tehtävään antautua. 

Juridiikka ja politiikka menivät sekaisin Haavisto-käsittelyssä

Perustuslakivaliokunnalta valmistui viikko sitten paljon julkisuutta saanut mietintö, joka koski ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) toimintaa al-Holin pakolaisleirin suomalaislasten kotiuttamisessa. 

Esimerkiksi eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) arvioi, että valiokunnassa olivat menneet juridiikka ja politiikka osittain sekaisin. Hänestä myös tietovuodoista pitää myös päästä eroon.

Valiokunnan odotetaan nyt kohentavan kohun jälkeen omaa uskottavuuttaan ja arvovaltaansa. 

Rinne uskoo, että valiokunnan arvovalta ei ole tapauksen takia kolhiintunut.

– Uskon, että kun ihmiset aina silloin tällöin muistavat, missä tehtävissä perustuslakivaliokunnassa työskennellään, jo pelkästään se tuottaa sen, että vähemmän tulee tunnetta sähläyksestä, Rinne muotoilee.

Sote on kevään iso ponnistus

Perustuslakivaliokunnan kevään iso puristus liittyy sote-pakettiin. Rinne toteaa, että perustuslakivaliokunta ottaa soten selvitelyssä ”sen ajan, mikä tarvitaan, ja sen mukaan mennään”.

– Sote on tavallisten kansalaisten näkökulmasta äärimmäisen tärkeä kokonaisuus. Se varmistaa sen, että ihmiset saavat hyvää palvelua yhdenvertaisesti sosiaali- ja terveyspalvelussa ja pelastustoimessa eri puolilla Suomea. Sen takia sen pitää käsitellä hyvin huolellisesti. On varmistettava se, että tavallisten kansalaisten etu toteutuu.

Henkilökiemuroita nimityksen yhteydessä?

SDP:n henkilökierrätyksessä koettiin valiokunnan puheenjohtajaa valitessa tällä kertaa sellainen erikoisuus, että henkilölista tehtiin puoluehallituksessa, vaikka nimityksistä päättää eduskuntaryhmä.

Oliko korrektia kävellä ryhmän yli?

– Meillä on ollut aika monen puheenjohtajan aikana tapa, että joko suoraan tai epäsuorasti vaikutetaan tärkeisiin tehtäviin. En näe tässä mitään erityistä ongelmaa.

Katso yllä olevalta videolta, miten Antti Rinne vastaa muun muassa näihin kysymyksiin:

–Miltä tuntuu siirtyä keskeisen valiokunnan johtoon eduskunnan varapuhemiehen paikalta?

–Ulkoministeri Pekka Haaviston ministerivastuuasian käsittelyssä menivät eduskunnan puhemiehen mukaan valiokunnassa politiikka ja juridiikka sekaisin. Erityisesti vihreät yrittivät vaikuttaa hallituskumppaneiden kautta lopputulokseen, ja salaisia asiakirjoja vuodettiin julkisuuteen. Voiko se heikentää luottamusta valiokunnan sisällä ja valiokuntaan ja vaikuttaa myös tulevaisuuteen?

–Voiko soten aikataulu viivästyä vielä esimerkiksi korona-asioiden käsittelyn takia?

–Kokoomus ja hallitus ovat eri linjoilla sotesta. Valiokunnan varapuheenjohtaja on kokoomuksen Antti Häkkänen. Voiko asiasta tulla valiokunnassa iso poliittinen vääntö? Näkyykö poliittinen jako valiokunnassa?

–Onko SDP:ssä sisäistä vastakkainasettelua?

–Alkaako joulutauko myös perustuslakivaliokunnassa vai onko mahdollista, että valiokunta joutuu kokoontumaan korona-asian takia myös joulun jälkeen? Onko valmius kokoontumiseen olemassa?


Lue myös:

    Uusimmat