Politiikan konkarit: Alan luottamus kärsinyt

Kansanedustajat Tapani Mäkinen (kok. ja Rakel Hiltunen (SDP)

Suomessa valmistaudutaan syksyn kunnallisvaaleihin vaalirahakohun varjossa.

Julkisuudessa on puhuttu paljon puolueiden kiistelystä kulissien takana. MTV:n Huomenta Suomessa vierailleet kansanedustajat Rakel Hiltunen (sd.) ja Tapani Mäkinen (kok.) ovat kuitenkin melko samoilla linjoilla. Molemmat pitävät vaalirahoituslain uudistamista tarpeellisena.

Vaaliteemaksi vaalirahoituksesta tuskin on. Mäkisen mukaan lain uudistamiseen ei liity suurempaa dramatiikkaa.

- Tilannehan on se,että jo tämän hetkinen laki on ihan hyvä, jos sitä vain noudatettaisiin. Ei nyt ole niin isosta dramatiikasta ja muutoksesta kysymys, Mäkinen toteaa.

Hiltunen ja Mäkinen ovat molemmat pahoillaan vaalirahasotkusta. He myöntävät politiikan ja poliitikkojen maineen kärsineen pahasti kohusta.

- Tämä on vakava asia. On tärkeää saada ihmiset takaisin luottamaan politiikkaan. Minua ihmetyttää se, että kansalaisilta ei ainakaan vielä ole tullut voimakkaita yhteydenottoja. Ihmiset ovat hämmentyneitä ja odottavat, mihin tämä kääntyy, Hiltunen kuvailee.

- Varmaan tässä seurataan sen oman edustajan tekemisiä ja tekemättä jättämisiä. On tietysti sääli, että niinkin monta istuvan eduskunnan edustajista on joutunut täydentämään vaalirahoitusilmoitustaan, mutta on hyvä että on täydennetty, Mäkinen arvioi.

Eduskuntapuolueiden puheenjohtajat keskustelevat vaalirahoituksesta tänään. Oppositiopuolueet SDP, vasemmistoliitto, kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset vievät neuvotteluun yhteisen vaatimuksen, jonka mukaan uudistukset on saatava voimaan jo kunnallisvaaleihin mennessä.

- Vaikka lakia ei saataisi ennen kunnalisvaaleja valmiiksi, tärkeää on, että on hallituksen ehdotus, johon kaikki ovat sitoutuneet. Uskon, että kansalaisten valppaus on niin korkeata tasoa, että sitä noudatettaisiin. Ainakin sosiaalidemokraatit tulevat näitä periaatteita kunnalisvaalityössään toteuttamaan, Hiltunen vakuuttaa.

Mäkinen on aikataulusta samoilla linjoilla.

- Niin kuin nyt on nähty, vaalirahoituslakia on syytä tarkistaa. On aivan realistista tehdä lain kunnallisvaaliosuus ennen kunnallisvaaleja ja jatkaa lain valmistelua pidemmälle sitten kunnallivaalien jälkeen, Mäkinen toteaa.

Oppositio ei ole määritellyt yhteistä kantaa yhdelle ehdokkaalle annettavan tuen enimmäissuuruuteen. SDP:n puoluehallitus vaati 3000 euron kattoa. Se perustelee kattoa sillä, että silloin ei samalla tavalla synny ongelmia riippumattomuudesta kuin suuremmilla summilla. Katto hillitsisi sen mukaan myös vaalikampanjoiden kustannusten kasvua.

Lue myös:

    Uusimmat