Poliisitodistaja: Saaren materiaalista puhuttiin poliisiasemalla

Kauhajoki-oikeudenkäynnissä kuullun poliisitodistajan mukaan Matti Saaren materiaalista puhuttiin poliisiasemalla laajasti koulumurhia edeltävänä päivänä.

- En minä voinut esimiestäni neuvoa, rikostutkija kertoi. Hän oli yhdessä muiden poliisien kanssa selvittänyt Saaren taustoja.

Kauhajoen poliisin rikostutkija kertoi saaneensa perjantaina yleisövihjeen Kauhajoen koulun talonmieheltä Saaren laittamista nettivideoista. Koulun viereisellä pihallta oli löytynyt hautakynttilä.

Kolmekymmentä vuotta poliisissa työskennellyt rikosylikonstaapeli oli nähnyt Saaren nettiin laittamaa video- ja muuta materiaalia.

- Olin juttuvuorossa ja minulla oli aina mahdollisuus välillä selvittää tätä.

- Saimme siinä selville, että kyse oli Matti Saaresta. Kukaan töissä olleista ei tuntenut häntä. Rekisteritietojen mukaan Saari oli asianomistajana jutussa, jossa häntä oli kesällä 2008 uhattu asella. Toinen juttu oli Saaren rattijuopumus kesällä 2007. Aserekisteristä löytyi tieto, että hänellä oli pistooli.

Poliisikoulusta harjoittelijana ollut poliisi löysi Saaren irc-gallerian sivut.

- Siellä näkyi otsikko, jossa viitattiin Columbinen koulun verilöylyyn. Sivuja päätettiin tulostaa.

- Sitten yksi töihin tullut poliisi kertoi tietävänsä Saaren, koska hän ihmetteli, mikä mies tämä Saari on. Hän kertoi miehen hihitelleen ja käyttäytyneen oudosti. Poliisi ihmetteli, onko mies oikeanlainen saamaan ampuma-aseen.

Poliisit päättivät ottaa yhteyttä päällystöpäivystäjään, joka tuolloin oli Seinäjoen apulaispoliisipäällikkö.

- Hän sanoi, että näillä tiedoilla, mitä tässä nyt on, niin haetaan se ase pois.

Netissä oli tieto, että Saari olisi poissa viikonlopun.

- Jos asetta ei saada, niin jätetään sitten maanantaiaamuun Kauhajoen komisarion ratkaistavaksi.

Ylikonstaapeli ei ollut viikonloppuna töissä.

- Maanantaina tulin aamukahdeksaksi töihin, hän kertoi.

Ylikonstaapeli kuuli, ettei asetta ollut viikonloppuna saatu pois. Hän kertoi tietojaan komisariolle ja näytti Saaresta tulostettuja rekisteritietoja sekä Youtube-printtejä. Irc-gallerian sivut olivat unohtuneet.

- Tapahtui sellainen homma, että komisario oli kärsimättömän oloinen ja sanoi, että mennään nyt katsomaan niitä. Minun kertomukseni häiriintyi siinä. Siinä oli joku kumma kiire. Katsoimme videoita ja komisario sanoi, ettei pidä videoita raskauttavina.

Järkyttynyt ylikonstaapeli työkyvyttömyyseläkkeelle

Ylikonstaapelin mukaan siinä tilanteessa komisario oli sanonut nähneensä videot jo kotona. Tieto on ristiriidassa komisarion kertoman kanssa. Komisarion mukaan hän oli nähnyt videot tässä ensimmäistä kertaa.

Ylikonstaapelin mukaan komisario oli vielä samana päivänä ikään kuin moittinut poliiseja siitä, että he olivat ilmoittaneet asiasta Seinäjoen apulaispoliisipäällikölle.

- Minulle syntyi mielikuva siitä, että kyse oli arvovaltakysymyksestä.

Komisario oli omassa kuulemisessaan kiistänyt, että kyse olisi mistään arvovaltakiistasta.

Iltapäivällä komisario oli kertonut ylikonstaapelille, että hän oli jättänyt aseen Saarelle.

- Komisario oli vankasti sitä mieltä, että hänellä ei ollut perusteita aseen pois ottamiseen.

Ylikonstaapeli kertoi koulumurhien järkyttäneen häntä syvästi. Rikososastossa oli toivottu, että komisario ei enää palaisi ammuskelua seuranneelta sairauslomalta Kauhajoelle vaan siirtyisi Seinäjoelle.

Ylikonstaapeli kertoi siirtyvänsä tapahtumisen seurauksena tammikuussa työkyvyttömyyseläkkeelle.

Katso Johanna Tuurin raportti Seinäjoelta

Lue myös:

    Uusimmat