Poliisitarkastaja suitsii keskustelua Tukholman iskusta epäillyn taustoista: Myös laillisesti maassa oleskelevat ovat kykeneviä iskuihin

Poliisitarkastaja: Myös laillisesti maassa oleskelevat ovat kykeneviä iskuihin 10:00

Ruotsalaisissa, mutta myös suomalaisissa tiedotusvälineissä on puhuttanut viime päivinä Tukholman terrori-iskusta epäillyn hylätty turvapaikkapäätös ja toteuttamatta jäänyt käännytysmääräys.

MTV:n Huomenta Suomessa tiistaina vierailleen Poliisihallituksen poliisitarkastajan Mia Poutasen mukaan suorien yhtäläisyysmerkkien vetäminen kielteisen turvapaikkapäätöksen ja terroriteon välille ei kannata.

Maahanmuuttoviraston tietojen mukaan noin 2900 turvapaikanhakijaa ”katosi”, eli poistui ilman varsinaista syytä vastaanottopalveluiden piiristä Suomessa viime vuonna. Tänä vuonna katoamisia on ollut noin 200 kuukaudessa.

Osa ihmisistä on mahdollisesti jäänyt oleskelemaan Suomeen, osa matkustanut muualle Eurooppaan.

– Tällaisiin iskuihin ovat kykeneviä ja niitä voivat tehdä myös ihmiset, jotka ovat laillisesti maassa. Esimerkiksi radikalisoituneet suomalaiset. 

– Ruotsin viranomaiset ovat tehneet koko ajan töitä tilanteen ja henkilön taustojen selvittämiseksi. Saamme aikanaan tarkan analyysin siitä, millainen tämä tekijä on ollut. Kesken prosessia sitä on vaikea lähteä arvioimaan.

Poutanen kertoo, että Pohjoismaiden viranomaiset ovat tehneet Tukholman tapauksen tiimoilta tiivistä yhteistyötä. Poliisin tiedossa ei ole, että terrori-iskulla tai sen tekijällä olisi minkäänlaisia kytköksiä Suomeen.

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja