Mainos

Turvapaikanhakijoita ei aiemmin henkirikosepäiltyinä – hälytystehtävät vähentyneet

1:26

Poliisihallituksen poliisiylitarkastajan Heikki Lausmaan mukaan on äärimmäisen harvinaista, että turvapaikanhakija on epäiltynä henkirikoksesta.

– Tiedossani ei ole yhtään henkirikosepäilyä, jossa epäiltynä aikaisemmilta ajoilta olisi turvapaikanhakija, hän sanoo STT:lle.

Poliisi on ottanut kiinni kaksi irakilaismiestä, joita epäillään Kajaanin Otanmäessä tapahtuneesta taposta. Epäillyt ovat turvapaikanhakijoita ja asuneet Otanmäen vastaanottokeskuksessa.

Lausmaan mukaan vastaavia tapauksia voisi ehkäistä esimerkiksi siten, että turvapaikkapäätökset tehtäisiin mahdollisimman ripeästi. Hänen mukaansa epätietoisuus päätöksestä voi aiheuttaa turvapaikanhakijoissa levottomuutta ja aggressiivista käyttäytymistä.

– Epätietoisuus on omiaan ennakoimaan tai aiheuttamaan myös väkivaltaisuutta, Lausmaa sanoo.

Hänen mukaansa ongelmia ehkäisee myös se, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet poistetaan maasta tehokkaasti.

– Henkilö jää kielteisen päätöksen jälkeen pois kaikista tukijärjestelmistä ja vaille työnteko-oikeutta, jolloin on vaara ajautua rikollisuuteen joko tekijänä ja joissain tapauksessa myös uhrina.

Myös poliisitarkastaja Marko Savolainen painottaa, että irakilaismiesten tekemä epäilty tappo on täysin yksittäistapaus. Savolainen toivoo, ettei tapaukseen lähdetä reagoimaan esimerkiksi vastanottokeskusten edustoilla.

– Annetaan poliisin tehdä työnsä ensin ja katsotaan, mikä tilanne on oikeasti ollut, Savolainen sanoo.

Savolainen myös huomauttaa, että turvapaikanhakijoihin liittyvät hälytystehtävät ovat vähentyneet. Esimerkiksi elokuun 120 000 hälytystehtävästä 140 liittyi jollain tavalla turvapaikanhakijoihin. Lukuun lasketaan mukaan myös tapaukset, joissa turvapaikanhakija on ollut uhrina.

11:21

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.