Mainos

Toimituspäällikön kommentti: Pieni voitto terrorisminvastaisessa sodassa – tekijä jäi kiinni hengissä ja Suomi sai "sotavangin"

Turun puukotusiskuun saatiin jo tänään lauantaina – alle vuorokausi tapahtumasta – runsaasti lisävalaistusta, mikä on osoitus poliisin ja muiden viranomaisten poikkeuksellisen tehokkaasta toiminnasta. Uudet tiedot ovat järkyttäviä, kirjoittaa MTV Uutisten toimituspäällikkö Ilkka Ahtiainen.

44:38

Katso poliisin tämänpäiväinen tiedotustilaisuus Turun eilisesti iskusta.

Uudet tiedot puukotuksesta eivät kuitenkaan ole mitenkään odottamattomia kenellekään, joka on seurannut, mitä Euroopassa on viimeksi kuluneiden parin-kolmen vuoden aikana tapahtunut. Ja vaivautunut tekemään tapahtumista päätelmät ilman illuusioita.

Olennaisimmat tiedossa olevat tosiasiat ovat nämä:

1) Ensi kertaa Suomessa poliisi epäilee ääri-islamilaista terroristista tekoa.

2) Epäilty terroristi on marokkolainen turvapaikanhakija, joka on saapunut maahan alkuvuonna 2016.

3) MTV Uutisten tietojen mukaan hän on saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen.

4) Kiinni otettuna on neljä muuta marokkolaista, lisäksi yhdestä on annettu kansainvälinen pidätysmääräys. Hän on siis karussa.

Näistä tosiasioista seuraa valitettavasti vain ikäviä päätelmiä ja jatkokysymyksiä. Terroristeja on täälläkin – islamistinen ekstremismi ja sen taustaideologiana vaikuttava poliittinen islam näyttää rantautuneen Suomeen. Mutta kuinka paljon heitä on?

Suojelupoliisi on tuoreimmassa uhka-arviossaan kertonut, että terrorismin torjunnan vuoksi sillä on seurannassa noin 350 henkilöä. Se on iso määrä. Lauantaina Supo kertoi, että mitään konkreettista ennakkotietoa ei iskusta ollut.

Olennainen kysymys on nyt, kuuluiko Turun puukottaja seurattujen joukkoon. Jos ei kuulunut, olisiko pitänyt kuulua? Ja jos kuului, mistä johtui, ettei tekoa voitu estää?

0:11

Riski toteutui täysmääräisesti

Turun puukotuksessa toteutui valitettavasti täysimääräisesti se riski, joka turvapaikanhakijoiden kohdalla on ollut pelättävissä. Maanosassa, jossa ulkorajat ovat vuotaneet kuin seula ja sisällä saa kulkea mielensä mukaan, liikkuu tuhansia ja tuhansia ihmisiä, joista kukaan ei tiedä, keitä he ovat ja mistä he tulevat.

Kiinnostaviin, vielä avoinna oleviin kysymyksiin kuuluu, mistä 18-vuotias marokkolainen puukottaja on Suomeen saapunut. Tuskin kuitenkaan suoralla lennolla Agadirista.

Onko Suomi ollut ensimmäinen maa, josta nuori mies on anonut turvapaikkaa, vai onko taustalla kenties hylättyjä anomuksia jo aiemmin muissa EU-maissa? Tämäkin on EU:ssa mahdollista.

0:35

MTV Uutisten tietojen mukaan marokkolaismies oli saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen. Virallisesti poliisi ei ole asiaa vielä vahvistanut, mutta on selvää, että Turun tragedia tulee vaikuttamaan siihen, millaiseksi riskiksi kielteisen päätöksen saaneet tullaan vastedes arvioimaan.

Toivoa sopii, ettei se entisestään kärjistä keskustelua, jota kuluneen kesän aikana on käyty turvapaikkapäätöksistä ja niiden oikeudenmukaisuudesta. Ankarassa paineessa päätöksiä tekevälle Migrille on joissakin medioissa soviteltu pahiksen roolia, joka polkee ihmisoikeuksia käännyttäessään Suomesta turvapaikanhakijoita.

Marokkolaismiestä koskeva päätös epäilemättä tullaan nyt jälkikäteen käymään läpi suurennuslasilla. Vielä ei tiedetä esimerkiksi sitä, johtuiko miehen yli vuoden kestänyt oleskelu Suomessa siitä, että kielteisestä päätöksestä oli valitettu. Vai onko kyse vain lainvoimaisen päätöksen täytäntöönpanovaikeuksista, eli siitä, ettei ihmisiä saada poistettua maasta?

Tekijä saatiin kiinni hengissä

Kaksi ihmistä menetti henkensä Turun puukotuksissa. Heidän läheisilleen menetys on korvaamaton. Silti poliisin ja sivullisten ripeä toiminta esti kenties vielä useamman kuolonuhrin. Se kuuluu Turun tragedian hyviin uutisiin.

Toisenkin myönteisen asian voi nimetä. Poikkeuksena useimpiin Euroopan viimeaikaisiin terrori-iskuihin Turussa tekijä saatiin hengissä kiinni. Aikamme terrorisminvastainen sota on raakaa, eikä sotavankeja ole juuri otettu eikä saatu.

Mikäli marokkolaismies saadaan puhumaan, suomalaisella suurella yleisöllä on aikanaan oikeudenkäynnin myötä harvinainen mahdollisuus päästä kiinni terroristin vaikuttimiin.

Tällä on suuri merkitys sekä terrorismin syiden tajuamisen että sen ennaltaehkäisyn vuoksi. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.