Mainos

Suomi vaikea paikka elää paperittomille – ”Jos jäävät tänne, etsivät rikollisia teitä toimia”

9:10

Paperittomat henkilöt eivät ole sisäministeriön kansliapäällikön mukaan uusi ilmiö Suomessa, vaikka heidän määränsä arvioidaan hieman kasvaneen. Ongelmallisinta on se, että ilman papereita Suomessa on lähes mahdotonta toimia osana yhteiskuntaa.

Viime vuonna Suomeen saapui enemmän turvapaikanhakijoita kuin koskaan aikaisemmin, ja tämä on lisännyt joidenkin kansalaisten turvattomuuden tunnetta. Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nergin mukaan faktojen tasolla isoa muutosta turvallisuudessa ei ole tapahtunut, mutta turvapaikanhakijatilanne on näkynyt tunnereaktioina eri puolilla Suomea.

Suurin haaste turvapaikanhakijoissa ovat paperitta maahan saapuvat. Nergin mukaan ilmiö ei kuitenkaan ole uusi.

– Paperittomista on puhuttu vuosikausia. Suomi on yhteiskuntana vaikea elää ilman papereita, Nerg sanoi Huomenta Suomi -lähetyksessä.

– Esimerkiksi pysyvän työpaikan saaminen on mahdotonta paperittomille. Heillä ei ole mitään mahdollisuutta toimia juridisesti. Jos he tänne jäävät, he etsivät rikollisia teitä toimia.

Keskusrikospoliisin mukaan Suomen vastaanottokeskuksista on kadonnut reilut 2000 ihmistä. Nerg uskoo, että suurin osa heistä on poistunut maasta muualle Eurooppaan.

– Hyvä tieto on se, että tiedämme kuinka moni on kadonnut. Heitä yritetään saada tehostetun ulkomaalaisvalvonnan kautta kiinni.

Tärkeintä Nergin mukaan paperittomien maassaolon ehkäisemiseksi on nopea toiminta kielteisen turvapaikkapäätöksen saamisen jälkeen.

– Heidät (kielteisen päätöksen saaneet) voidaan joko poistaa maasta, tai jos he valittavat päätöksestä, on huolehdittava, että he pysyvät vastaanottokeskuksissa viranomaisten ympärillä. Tähän haemme parhaillaan toimintamalleja.

5:12

Keskusrikospoliisin Sanna Palo kommentoi Suomessa olevien paperittomien määrää viime viikolla MTV:n Uutisextrassa:

2:17

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.