Sipilä: Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeinen aika kriittistä – "Vaara radikalisoitumiselle"

Hallitus hakee opposition tukea tiedustelulakien kiirehtimiselle 2:10

Antti Kaikkonen harkitsisi palautuskeskuksia niille, jotka eivät poistu maasta vapaaehtoisesti.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mielestä on kriittinen kysymys, mitä tapahtuu turvapaikanhakijalle kielteisen päätöksen jälkeen, kun palautus toimeenpannaan tai henkilö odottaa valituspäätöksen ratkaisua.

– Se on hyvin kriittistä aikaa. Voi kuvitella, että siinä on syrjäytymisvaara ja henkisesti varmasti raskas aika odottaa. Ja siinä on myöskin vaara radikalisoitumiselle ja erilaisille vaikutuksille, Sipilä sanoi keskustan eduskuntaryhmän kokouksen yhteydessä Savonlinnassa.

Sipilän mukaan tätä aikaa pitää nyt erityisesti pohtia ja etsiä keinoja, mitä sille voitaisiin tehdä.

Sipilä ei suoraan ottanut kantaa perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon esittämään ajatukseen, että paperittomasti maassa olevien vapaata liikkumista voitaisiin rajoittaa.

– Me emme lähde vielä hallina tässä vaiheessa ottamaan yksittäisiin keinoihin kantaa. Me haluamme rauhassa käydä läpi sen opin, mitä Turun tapahtumista on, kun tutkinnat saadaan valmiiksi, ja sen jälkeen on päätöksenteon aika, Sipilä sanoi.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen puolestaan nosti Savonlinnassa esiin palautuskeskukset, joissa ainakin mahdollisesti vaarallisia kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita henkilöitä pystyttäisiin valvomaan. Laittomasti Suomessa olevat pitää Kaikkosen mukaan saada pois maasta nykyistä nopeammin.

– On harkittava myös sitä, että ne, jotka eivät poistu Suomesta vapaaehtoisesti, kootaan tiukemman valvonnan palautuskeskuksiin. Viranomaisten on tiedettävä, missä paperittomat ja kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet ovat ja mitä he tekevät, Kaikkonen sanoi.

Kaikkosen mukaan hallituksen pitää punnita huolellisesti, pitäisikö poliisin, rajavartiolaitoksen ja suojelupoliisin määrärahoja edelleen lisätä budjettiriihessä.

Pääministeri Sipilä ei kuitenkaan tällä erää lupaa suojelupoliisille lisärahaa Turun tapahtumien vuoksi. Supon määrärahoja lisättiin kehysriihessä, Sipilä totesi.

– Oikeastaan supo on saanut, mitä on pyytänyt, ja sinne on lisätty suhteessa supon budjettiin merkittävät summat.

Supo kertoi eilen, että Turun puukotuksista epäillystä tuli alkuvuodesta vihje Lounais-Suomen poliisille, joka toimitti tiedon suojelupoliisin käyttöön. Tämäntyyppisiä vihjeitä on tullut viranomaisille parin viime vuoden kuluessa yli tuhat, joten niiden tarkistamista joudutaan supon mukaan priorisoimaan voimakkaasti. 

Lue myös:

    Uusimmat