Poliisin työ on entistä vaarallisempaa – ongelmaksi nousseen maalittamisen tuomista rikoslakiin valmistellaan jo ministeriössä

Poliisin työ entistä vaarallisempaa – ministeriössä tutkitaan mahdollisuutta sisällyttää maalittaminen rikoslakiin 2:07
Poliisin työ entistä vaarallisempaa – ministeriössä tutkitaan mahdollisuutta sisällyttää maalittaminen rikoslakiin.

Maailma on tyly, sanottiin laulussa. Ja näyttää siltä, että tylymmäksi käy. Tämä näkyy muutoksena poliisin työssä. Poliisin pitääkin nähdä entistä enemmän vaivaa työturvallisuutensa eteen.

Turvallisuutta luovat paitsi riittävä poliisien määrä, myös turvavarusteet ja vahvistetut ajoneuvot.

Sosiaalisen median aikakaudella ongelmaksi on noussut maalittaminen, jossa yksittäinen poliisi otetaan mustamaalauksen ja jopa uhkailujen kohteeksi.

– Henkilökunnallemme tekemässämme kyselyssä, johon vasta 832 poliisia, 13 prosenttia vastaajista kertoo harkinneensa alan vaihtoa maalittamisen takia, kertoo poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.

Poliisihallituksesta korostetaan, että poliisin toimet ja päätökset ovat luonnollisesti vapaasti kaikkien arvioitavissa ja arvosteltavissa, mutta maalittamisesta on kyse henkilöön menevästä haittaamisesta, jossa yritetään vaikuttaa poliisin työn tekemiseen.

Rikoslaki ei tunne maalittamista

Nykyinen rikoslaki ei tunne lainkaan sanaa maalitus.

Vaikka jo nykylain puitteissa maalittamiseen voidaan päästä kiinni, on kyseessä kuitenkin asianomistajarikos, jossa maalitetun odotetaan itsenäisesti hoitavan rikosprosessia.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) onkin sitä mieltä, että maalittamisen voisi tuoda rikoslakiin.

– Maalittaminen rikoslakiin siten, että se olisi yleisen syytteen alainen, sanoo Ohisalo.

Asian valmistelu onkin jo käynnissä ministeriössä.

Toinen tapa suojata poliisia maalittamiselta olisi korvata nimilaatta numerosarjalla. Silloin kukin poliisi voidaan tunnistaa, mutta maalittaminen kävisi vaikeammaksi.

Tätäkin tutkitaan ministeriössä.

Lue myös:

    Uusimmat