Mainos

Poliisin rikosselvitysprosentti laskenut

Poliisiylijohtaja Reijo Naulapään mukaan rikosten selvitysprosentti on pudonnut luvattoman heikoksi. Esimerkiksi varkauksista poliisi kykenee selvittämään vain muutaman prosentin. Naulapää pelkää heikon tuloksen vaikuttavan pian poliisin uskottavuuteen.

Massarikosten, esimerkiksi siis varkauksien, virallinen selvitysprosentti on selkeästi vajonnut vuosien myötä kymmenen tietämille. Todellisuus on vielä huonompi, kun tarkastellaan juttuja joissa tekijä ei ole jäänyt verekseltään kiinni paikanpäältä.

Vahingon teot, pikkuvarkaudet ja näiden kaltaiset rikokset ovat jääneet hoitamatta.

- Poliisille on rantautunut painopisteajattelu. Joudumme miettimään, mitkä rikokset tutkitaan ensin. Sen takia pienimmät jutut jää hoitamatta. Partioiden määrä on vähentynyt. Pikkujuttuihin ei ole aikaa - jopa ei lähdetä rikospaikalle, sanoo poliisiylijohtaja Reijo Naulapää.

Rikostutkinnan parantaminen on Naulapään mukaan tärkein projekti poliisin uudessa vuoteen 2006 ulottuvassa tulossuunnitelmassa.

Tosin nykyisillä painopistealueille, kuten huumerikollisuudessa menestys ei ole huimannut.

- Alunperin poliisi ajatteli pysäyttävänsä huumerikosten kasvun ja nyt tuossa suunnitelmassa sanotaan, että kasvua hillitään.

Uuteen tulossuunnitelmaan liittyy isoja asioita. Poliiseja siirretään siirretään maaseudulta kasvukeskuksiin ja poliisipiirejä suurennetaan. Samalla poliisin tehtäviä kaavaillaan yksityisille. Hyvä esimerkki on päihtyneiden kuljettaminen selviämisasemille.

- Poliisin valtuuksia tarvitaan vain kun tehdään päätös kinniottamisesta ja irtipäästämisestä. Periaatteessa kaikki muu siinä välissä voisi tapahtua ihan yksityisen toimesta.

(Seitsemän uutiset 26.09.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.