Mainos

Poliisimäärärahoista seuraava välikysymys

Poliisin määrärahoista on tulossa uusi budjetin kiistakysymys. Suurin oppositiopuolue keskusta aikoo esittää huomenna lisäbudjettikeskustelussa hallitukselle asiasta epäluottamuslausetta. Keskustan näkemyksen mukaan poliisin toimintamäärärahat ovat olleet alimitoitettuja koko vaalikauden ajan.

Poliisin määrärahat ovat aiheuttaneet liikehdintää myös hallituspuolueiden riveissä. Kokoomuksen eduskuntaryhmä haluaisi ensi vuoden budjettiin 20-30 miljoonan markan lisäyksen. Lisäbudjettimietinnössään valtiovarainvaliokunta arvioi, että poliisin toiminnan rahoitus on riittämätön kasvaviin vaatimuksiin nähden. Hallituksen esityksessä ei ole korotusta.

Lisäbudjettia koskevissa hallituksen neuvotteluissa sovittiin, että poliisien määrärahat on tarkoitus mitoittaa siten, että nykyisin käytössä olevat resurssit turvataan ilman henkilöstön lomautuksia tai irtisanomisia. Valtiovarainministeriön mielestä ensi vuoden varsinaiseen budjettiin voitaisiin kuitenkin hyväksyä vajaan 7,3 miljoonan markan lisäys, jolloin määrärahan suuruus olisi 2 696 miljoonaa markkaa. Se ei ole kokoomuksen tai opposition toiveisiin verrattuna riittävä korotus. Valiovarainvaliokunnassa on otettu esille myös mahdollisuus niistää poliisirahat kiistellyn eduskunnan lisärakennuksen suunnittelumäärärahasta.

Täyttä yksimielisyyttä ei myöskään ole kansanedustajien avustajien toimen muuttamisesta täyspäiväisiksi. Hallituksen esityksen mukaan avustajien palkka nousisi ensi vuoden syyskuun alusta 10 000 markkaan nykyisen 5 000 markan sijasta. Valtiovarainvaliokunnan hallintojaoston puheenjohtajan Hannu Kemppaisen (kesk.) mukaan jaostossa on paineita käyttää lisärakennusrahoista puolet poliisin virkoihin tai eduskunnan muihin menoihin. Kemppainen arvioi, että edustajien palkankorotus lisää myös heidän määräänsä. Se antaisi tarpeettomasti uutta pontta lisärakennuksen vaatijoille.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.