Mainos

Poliisille lisää huumekoiria

Poliisi saa lisää huumekoiria. Hämeenlinnassa toimiva Poliisikoiralaitos hankkii kahdeksan uutta pentua, jotka koulutetaan tunnistamaan huumausaineita.

Huumekoira haistaa huumeet

Tällä hetkellä poliisien apuna toimii 200 poliisikoiraa. Niistä puolet on koulutettu huumekoiriksi mutta ne tekevät myös muita partiokoiran tehtäviä. Huumekoiria tarvitaan kuitenkin lisää, sillä päivittäisistä rikoksista jo valtaosa liittyy tavalla tai toisella huumeisiin. Poliisin huumausainestrategian yhtenä painopistealueena on, että valvontaa kohdistetaan entistä paremmin katutason huumerikollisuuteen. Lisäksi huumerikosten esitutkintavalmiuksia ollaan kehittämässä, joten pätevien huumekoirien tarve kasvaa entisestään.

Poliisikoiralaitoksella aloitetaan kahdeksan uuden huumekoiran kouluttaminen. Koulutukseen tarvittavat varat, 100 000 markkaa, on saatu yksityislahjoituksena. Lahjoitus on toistaiseksi suurin poliisikoulutukseen myönetty ulkopuolinen rahoitus.

Ensimmäiset lahjoituksen avulla huumekoiriksi koulutettavat koirat on jo valittu. Elokuussa syntynyt saksanpaimenkoirauros Elvis aloittaa koulutuksen yhdessä ohjaajansa Jari Lonkan kanssa ensi vuonna. Myös huumekoiraohjaajat Robert From Porvoosta ja Kari Karukka Pietarsaaresta tulevat mukaan hankkeeseen.

Poliisikoiraa ei kouluteta päivässä

Poliisikoira

Poliisikoirat ja koiranohjaajat saavat koulutuksensa Poliisikoulun alaisella poliisikoiralaitoksella Hämeenlinnassa. Koulutus aloitetaan 10 viikkoa kestävällä peruskoulutuksella, jonka aikana koira saa perusvalmiudet partiokoiratoimintaan. Peruskoulutuksen jälkeen jokainen partiokoira erikoistuu joko huumeiden, räjähdysaineiden tai ruumiiden etsimiseen. Koiran kehittyminen pennusta valmiiksi poliisikoiraksi kestää noin kolme vuotta. Eläkkeelle koira siirtyy kymmenen vuoden ikäisenä.

Huumausaineiden etsintään koulutettu koira ilmaisee kaikki poliisin työssä esiintyvät huumausaineet. Koiran koulutus ja harjoittautuminen on jatkuvaa, sillä uusia huumeita ja aineiden käyttömuotoja ilmenee koko ajan lisää.

Hajukoira tyossaan

-Koiran mahdollisuudet huumeiden etsintään ovat lähes rajattomat sen ylivertaisen hajuaistin ansiosta. Mutta koirat ovat yksilöitä ja ohjaajalta vaaditaankin erittäin suurta ammattitaitoa, jotta koulutus vastaa koiran edellytyksiä, kertoo ylikomisario Eero Itkonen. -Ongelmia tulee, jos koulutuksessa kiirehditään tai tehtäviä toistetaan liikaa. Se turhauttaa koiraa ja sen halu etsintään saattaa kärsiä, jatkaa Itkonen. Yhteistyö on parhaimmillaan, kun koira nauttii työskentelystä ja ohjaaja on tavallaan sivuosassa, hän luonnehtii.

Poliisikoiralaitos hankkii poliisin käytöön tulevat koirat ja omistaa ne. Koiranohjaajat puolestaan vastaavat tulevan poliisikoiran hoitamisesta ja usein myös kasvattamisesta alusta asti. Suurin osa koirista hankitaan poliisikoirakoulutukseen noin vuoden, kahden ikäisinä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.