Tutkinnassa yllättävää tietoa Vantaan kouluampumisessa käytetystä aseesta – poliisilla käsitys uhrien valikoitumisesta

Tutkinnassa yllättävää tietoa Vantaan kouluampumisessa käytetystä aseesta – rikostoimittaja kertoo tuoreimmat tiedot 5:42
Tutkinnassa yllättävää tietoa Vantaan kouluampumisessa käytetystä aseesta – rikostoimittaja kertoo tuoreimmat tiedot

Poliisi kertoo, että Viertolan kouluampumisen tutkinta on edennyt teknisellä tutkinnalla ja useilla kuulusteluilla viikonlopun aikana. Poliisi on myös päässyt kuulustelemaan ampumisesta epäiltyä 12-vuotiasta poikaa uudemman kerran. 

Poliisi kertoo MTV Uutisille, että epäillyn kuulusteluissa on lähinnä tarkennettu ja varmisteltu jo pojan aiemmassa kuulustelussa kertomia asioita. Kaikkiaan poliisi on kuullut tähän mennessä kymmeniä henkilöitä Viertolan kouluampumiseen liittyen.

– Olemme jo aiemmin kertoneet, että epäillyn tekijän käyttämä ase kuuluu lähisukulaiselle. Ase ei kuulu perheenjäsenelle ja asetta on säilytetty asianmukaisesti. Epäilty on saanut aseen haltuunsa luvatta, rikoskomisario Marko Särkkä kertoo poliisin tiedotteessa.

– Poliisi ei avaa tätä tämän tarkemmin tässä vaiheessa, Särkkä tarkentaa MTV:lle puhelimitse.

Toisen uhrin tila kriittinen

Molemmat uhrit ovat edelleen sairaalahoidossa. Toisen uhrin tila on edelleen kriittinen.

– Sairaalasta ei tästä asiasta ole tullut poliisille uutta tietoa, ei tilanteen huonontumisesta tai parantumisesta, Särkkä sanoo MTV:lle.

Poliisi pääsi kuulemaan toista vakavasti loukkaantunutta uhria viikonlopun aikana.

– Hän on kertonut sen, minkä tilanteesta muistaa. Kuulusteluissa ei ole tullut ilmi mitään uutta ja mullistavaa tai sellaista tietoa, jota poliisi ei olisi jo tiennyt, Särkkä kertoo MTV:lle.

Poliisi ei kommentoi loukkaantuneen tytön tilaa tarkemmin, mutta toteaa yleisellä tasolla, että jos poliisi pääsee kuulemaan vakavasti loukkaantunutta henkilöä, tämän vointi on parantunut.

Poliisi selvittää uhrien valikoitumista – ei epäillä naamioituneen

Särkkä kertoo MTV:lle, että poliisi selvittää edelleen sitä, valikoiko epäilty uhrinsa vai joutuivatko nämä sattumanvaraisesti hänen uhreikseen.

– Tämä on sellainen asia, mitä yritämme selvittää, että miten uhrit ovat valikoituneet. Samoin poliisi selvittää sitä, uhkasiko poika aseella muita kolmen uhrinsa lisäksi muita henkilöitä luokassa tai koulussa, Särkkä sanoo MTV:lle.

– Poliisilla on alustava käsitys tästä asiasta, mutta emme tässä vaiheessa kommentoi asiaa julkisuuteen.

Poliisi selvittää myös edelleen sitä, oliko epäillyllä hallussaan käyttämättömiä patruunoita kiinniotettaessa.

– Tämä on selvityksessä ja työn alla parhaillaan. Emme ole ehtineet vielä kuulla kaikkia viranomaisiakaan koko aikajanalta, Särkkä kertoo MTV:lle.

Särkkä kumosi myös mediassa liikkuneet tiedot, että epäilty olisi liikkunut koulussa jollain tapaa naamioituneena.

– Valvontatallenteiden perusteella hänellä oli normaalit vaatteet, huivi kaulassa ja musiikkikuulokkeet päässä tai kaulalla. Hän ei ollut pukeutunut mitenkään silmiinpistävästi, Särkkä sanoi STT:lle.

Reitti sattumanvarainen

Poliisi korjaa aiempia tietojaan siitä, että epäilty olisi uhkaillut ihmisiä aseella myös Viertolan koulusta poistumisen jälkeen. Esitutkinnan mukaan näin ei olisi kuitenkaan tapahtunut.

– Viikonlopun kuulusteluisissa on tullut ilmi, että epäillyn teon jälkeen käyttämä reitti on valikoitunut sattumanvaraisesti ja tämänhetkisen tiedon mukaan epäilty ei olisi pakomatkansa aikana uhkaillut aseella muita henkilöitä, Särkkä kertoo.

– Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, ettei aseella uhkaamista ole tapahtunut. Mutta selvitämme yhä tätäkin asiaa.

Syyksi aiemmin kerrottu kiusaaminen on hyvin subjektiivinen ja yksilöllinen kokemus. Poliisi selvittää edelleen laajalti tekoon johtaneita syitä.

– Esitutkinnassa saadun selvityksen perusteella koulun henkilökunta on toiminut tapahtuma-aikaan esimerkillisesti ja vastuullisesti, Särkkä jatkaa.
Poliisi pyytää, että tämän tapauksen selvittäminen jätetään poliisin tehtäväksi ja kunnioitetaan kaikkia tapaukseen liittyviä osallisia ja heidän läheisiään.

”Hän on saanut tavata vanhempansa valvottuna tietyssä tilanteessa” – Poliisi kertoi kouluampumisesta epäillyn ja vanhempien tapaamisesta 2:08
Katso myös: ”Hän on saanut tavata vanhempansa valvottuna tietyssä tilanteessa” – Näin poliisi kertoi kouluampumisesta epäillyn ja vanhempien viime viikon torstaina toteutuneesta tapaamisesta.

Tapahtumat

Vantaan Viertolan alakoululla tapahtuneessa kouluampumisessa kuoli 12-vuotias poika ja loukkaantui erittäin vakavasti kaksi 12-vuotiasta tyttöä. Teosta epäillään 12-vuotiasta poikaa. Poliisi tutkii tapausta murhana ja ainakin kahtena murhan yrityksenä. Lisäksi poliisi selvittää sitä, miten 12-vuotias poika sai käyttöönsä lähisukulaisensa luvallisen ampuma-aseen. 

Tapahtumien kulku on pääpiirteittäin poliisille hyvin selvillä:

Ampuja saapui luokkaansa heti tiistaina 2. huhtikuuta aamuyhdeksän jälkeen ja ampui ensimmäisenä 12-vuotiasta luokkatoveriaan. Poika kuoli vammoihinsa heti. MTV Uutisten tietojen mukaan uhria ammuttiin kahdesti.

Seuraavaksi poika ampui kahta samalla luokalla ollutta tyttöä, jotka ovat edelleen erittäin vakavasti loukkaantuneita ja yhä sairaalassa.

Poliisi sai hälytyksen Viertolan koulun Jokirannan opetuspisteestä kello 9.08. Poliisi oli paikalla alle kymmenessä minuutissa. Ampuja pakeni jalan paikalta. 

Etsintöihin valjastettiin yli sata poliisia pääkaupunkiseudulta. Pakomatka kesti noin 50 minuuttia. Helsingin Siltakyläntiellä kello 9.58 tehdyssä kiinniotossa ei tarvinnut käyttää voimakeinoja. Matkalla poika oli uhitellut aseellaan myös muita koululaisia.

Poliisin mukaan pojalla oli päässään mahdollisesti kuulokkeet sekä jonkinlainen huivi, jolla hän saattoi verhota kasvojaan, mutta toisaalta kyse saattoi olla myös normaalista pukeutumisesta.

Motiivi

Poliisi on kertonut pojan puhuneen poliisille "tyypillisen 12-vuotiaan tavoin" melko avoimesti tapahtumasta. Hän on kertonut myös siitä, mikä tekoon on johtanut. Hän on kertonut poliisille motiivina olleen kiusaamisen. Vanhemmat eivät ole olleet kuulusteluissa läsnä.

Viime viikon torstaina poliisi kertoi, ettei pojan kokemalle kiusaamiselle toistaiseksi ole saatu vahvistusta Viertolan kuutosluokan luokkakavereilta tai opettajilta. Poika oli aloittanut Viertolan koulussa 8. tammikuuta, ja myös edellisessä koulussa mahdollisesti tapahtunutta kiusaamista selvitetään.

Lue myös: 

Lue myös:

    Uusimmat