Tämä Vantaan kouluampumisesta tiedetään nyt – nämä ovat vielä auki

Vantaan kouluampumisen tekninen tutkinta jatkuu – tämä tapauksesta tiedetään 2:59
Vantaan kouluampumisen tekninen tutkinta jatkuu – tämä tapauksesta tiedetään.

Vantaan kouluampumisen tutkinta jatkuu aktiivisesti koko viikonlopun. Tapausta tutkitaan murhana ja ainakin kahtena murhan yrityksenä. Lisäksi poliisi selvittää sitä, miten 12-vuotias poika sai käyttöönsä lähisukulaisensa luvallisen ampuma-aseen. 

Poliisi on kertonut tiedottavansa tapauksesta seuraavan kerran maanantaina.

Tässä jutussa kerrataan, mitä tapauksesta tiedetään ja mitkä kysymykset ovat vielä auki.

Tapahtumat

Kouluampumisen tapahtumat ovat pääpiirteittäin selvillä. Ampuja saapui luokkaansa heti tiistaina aamuyhdeksän jälkeen ja ampui ensimmäisenä 12-vuotiasta luokkatoveriaan. Poika kuoli vammoihinsa heti. MTV Uutisten tietojen mukaan uhria ammuttiin kahdesti.

Seuraavaksi poika ampui kahta samalla luokalla ollutta tyttöä, jotka ovat edelleen erittäin vakavasti loukkaantuneita ja yhä sairaalassa.

Poliisi sai hälytyksen Viertolan koulun Jokirannan opetuspisteestä kello 9.08. Poliisi oli paikalla alle kymmenessä minuutissa. Ampuja pakeni jalan paikalta. 

Etsintöihin valjastettiin yli sata poliisia pääkaupunkiseudulta. Pakomatka kesti noin 50 minuuttia. Helsingin Siltakyläntiellä kello 9.58 tehdyssä kiinniotossa ei tarvinnut käyttää voimakeinoja. Matkalla poika oli uhitellut aseellaan myös muita koululaisia.

Poliisin mukaan pojalla oli päässään mahdollisesti kuulokkeet sekä jonkinlainen huivi, jolla hän saattoi verhota kasvojaan, mutta toisaalta kyse saattoi olla myös normaalista pukeutumisesta.

Muut uhrit

Poliisi ei ole kertonut tarkemmin, kuinka montaa henkilö poika uhkasi, kun hän poistui ampumisen jälkeen koululuokasta. 

Se tiedetään, että ainakin koulumatkalla olleet Siltakylän koulun oppilaat kohtasivat uhkaavasti aseen kanssa käyttäytyneen ampujan. Sitä, oliko pojalla tuolloin aseessaan vielä patruunoita, ei ole kerrottu julkisuuteen. Asiaa tutkitaan laittomana uhkauksena.

Poliisi pyytää edelleen silminnäkijähavaintoja epäillyn liikkeistä Viertolan koulun ja Siltamäen välillä poliisin vihjepostiin vihjeet.ita-uusimaa@poliisi.fi.

Ase

Pojan hallusta löytyi luvallinen revolverimallinen, 22-kaliiperinen käsiase, joka kuuluu hänen lähisukulaiselleen. 

Poliisi ei ole kertonut vielä, miten poika oli saanut aseen haltuunsa tai miten tämä osasi käyttää asetta, mutta asiassa epäillään ampuma-aserikosta.

Motiivi

Poliisi on kertonut pojan puhuneen poliisille "tyypillisen 12-vuotiaan tavoin" melko avoimesti tapahtumasta. Hän on kertonut myös siitä, mikä tekoon on johtanut. Hän on kertonut poliisille motiivina olleen kiusaamisen. Vanhemmat eivät ole olleet kuulusteluissa läsnä.

Torstaina poliisi kertoi, ettei pojan kokemalle kiusaamiselle toistaiseksi ole saatu vahvistusta Viertolan kuutosluokan luokkakavereilta tai opettajilta. 

Tutkinta on kuitenkin yhä kesken ja kuulusteluja tekemättä. Poika oli aloittanut Viertolan koulussa 8. tammikuuta, ja myös edellisessä koulussa mahdollisesti tapahtunutta kiusaamista selvitetään.

Suunnitelmallisuus

Poliisi tutkii tapahtumia murhana muun muassa teon suunnitelmallisuuden vuoksi.

Torstaina poliisi kertoi, että pojan käytössä olleilta laitteilta on löytynyt materiaalia, jotka vahvistavat poliisin käsitystä siitä, että poika on suunnitellut tekoa pidempään kuin vain joidenkin päivien ajan.

Poliisi ei ole vielä kertonut, oliko poika saanut vaikutteita tekoonsa aiemmista kouluampumisista.

Rikosnimikkeellä ei ole suurta merkitystä, sillä poika ei alle 15 vuoden ikänsä vuoksi ole teosta rikosoikeudellisessa vastuussa. Kuitenkin vahingonkorvausvastuuseen hän voi joutua.

Lue myös:

    Uusimmat