Uutta tietoa Vantaan kouluampumisesta – sankariopettaja sai epäillyn lähtemään pois

Vantaan Viertolan koulun henkilökunta toimi esimerkillisesti viime viikon kouluampumisessa, poliisi kertoo.

Poliisin mukaan ampuminen tapahtui luokkahuoneessa, jossa oli yksi opettaja. Hän ryhtyi antamaan uhreille hätäensiapua. Toinen paikalle hälytetty opettaja sai puhutettua aseistettua epäiltyä niin, että tämä lähti pois koululta, poliisi kertoi.

– Kaiken tämän kaaoksen keskellä siellä tehtiin oikeita ja hienoja asioita, poliisin tutkinnanjohtaja Marko Särkkä sanoi STT:lle.

Ampumisessa kuoli 12-vuotias poika ja haavoittui kaksi samanikäistä tyttöä. Haavoittuneet olivat maanantaina edelleen sairaalahoidossa ja toisen tila oli yhä kriittinen.

Ei epäillä naamioituneen

Tapauksen tutkinta jatkui viikonloppuna kuulusteluilla ja teknisellä tutkinnalla. Lievemmin haavoittunutta uhria päästiin kuulemaan. Myös teosta epäiltyä 12-vuotiasta poikaa kuultiin viikonloppuna uudemman kerran, poliisi kertoi.

Poliisin mukaan tapahtumien kulku on pääpiirteittäin hyvin selvillä. Viikonlopun kuulusteluissa tuli ilmi, että epäillyn reitti pois Viertolan koululta valikoitui sattumanvaraisesti. Tämänhetkisen tiedon mukaan hän ei uhkaillut aseella muita ihmisiä pakomatkansa aikana.

Särkkä kumosi myös mediassa liikkuneet tiedot, että epäilty olisi liikkunut koulussa jollain tapaa naamioituneena.

– Valvontatallenteiden perusteella hänellä oli normaalit vaatteet, huivi kaulassa ja musiikkikuulokkeet päässä tai kaulalla. Hän ei ollut pukeutunut mitenkään silmiinpistävästi, Särkkä sanoi.

Poliisi täsmensi myös tietoja tekoaseesta. Aiemmin poliisi oli kertonut, että ase kuuluu epäillyn pojan lähisukulaiselle. Maanantaina täsmennettin, että kyse ei ole perheenjäsenestä, ja että asetta oli säilytetty asianmukaisesti.

– Asetta oli säilytetty lukitussa asekaapissa. Epäilty on kertonut saaneensa sen sieltä luvatta haltuunsa, Särkkä sanoi.

"Kiusaaminen laaja käsite"

Poliisi selvittää edelleen laajalti tekoon johtaneita syitä. Särkkä korostaa, että syyksi aiemmin kerrottu kiusaaminen on hyvin subjektiivinen ja yksilöllinen kokemus. Motiivia selvittäessään poliisi tarkastelee epäillyn henkilö- ja kouluhistoriaa kauttaaltaan.

– Kiusaaminen on hyvin laaja käsite, jokainen kokee sen subjektiivisesti ja yksilöllisesti eri tavalla. Joku voi kokea jonkun tietyn toiminnan, elekieleen tai puheen eri tavalla kuin joku toinen.

Poliisi pyytää, että ihmiset jättäisivät tapauksen selvittämisen poliisin tehtäväksi ja kunnioittaisivat kaikkia osallisia ja heidän läheisiään.

– Viertolan ampumistapauksen jälkeen useisiin poliisilaitoksen alueella sijaitseviin kouluihin on tehty erilaisia uhkauksia, joita poliisi selvittää. Kaikkiin uhkauksiin suhtaudutaan erittäin vakavasti. Uhkauksia ei tule tehdä edes "läpällä", Särkkä sanoi tiedotteessa.

Katso myös video: Tutkinnassa yllättävää tietoa Vantaan kouluampumisessa käytetystä aseesta – rikostoimittaja kertoo tuoreimmat tiedot

Tutkinnassa yllättävää tietoa Vantaan kouluampumisessa käytetystä aseesta – rikostoimittaja kertoo tuoreimmat tiedot 5:42

Lue myös:

    Uusimmat