Mainos

Poliisilaitosten tila järkyttävä

MTV:n uutisten haltuunsa saama sisäministeriön raportti antaa järkyttävän kuvan poliisin nykytilasta. Puolet poliisilaitoksista on vähentänyt rikostutkijoita. Neljällä viidestä poliisipiiristä ei juuri riitä partioita taajamien ulkopuolille.

Raportin tiedot perustuvat sisäministeriön kyselyyn. Ministeriö lähetti kaikille poliisilaitoksille kyselyn siitä, mikä on käytännön poliisitoiminnan tila. Erityisesti ministeriö halusi tietää miten säästöt ovat vaikuttaneet kentällä. Poliisilaitoksista 97 prosenttia vastasi. Tulokset antavat synkkääkin synkemmän kuvan kentän tilasta.

Poliisilaitoksista 80 prosenttia on vähentänyt kaupunkien ja taajamien ulkopuolista partiointia. 40 prosenttia on vähentänyt viikonloppupartioita. Neljäsosalle poliisilaitoksista ei enää riitä ylimääräisiä partioita viikonlopuksi. Eli soitto hälytyskeskukseen ei välttämättä tuo apua ja avun saanti kestää pidempään. Vuodesta 1995 toimintavalmiusaika, eli se mikä kiireissä tapauksessa tarvitaan soitosta paikalle tuloon, on pidentynyt neljä minuuttia. Nyt keskimääräinen aika on 13 minuuttia.

Henkilöstö väsyy

Sisäministeriön raportin mukaan yli puolet laitoksista on vähentänyt rikostutkijoita säästöjen takia. Se johtaa siihen, että avoimia juttua on enemmän ja vain törkeät rikokset tutkitaan. Rikospoliisit eivät edes ehdi käydä kaikilla rikospaikoilla. Käytännössä asunto- ja automurtoja sekä polkupyörävarkauksia ei edes yritetä selvittää. Yli puolet poliisilaitoksista on vähentänyt liikennevalvontaa. Esimerkiksi Espoossa liikennettä ei valvottu lainkaan touko-elokuussa.

Säästöt tuntuvat myös henkilöstössä. 70 prosentissa poliisilaitoksista työilmapiiri on huonontunut ja joka toisessa sairauspoissaolot ovat lisääntyneet. Esimerkiksi Kuopiossa pidettiin vuonna -95 1100 sairaslomapäivää. Tänä vuonna luku nousee 3400:aan. Sisäministeriön mukaan tilanne heikkenee edelleen. Nyt poliisin virkoja on rahapulan takia täyttämättä 565. Sisäministeriön arvion mukaan vuonna 2000 virkoja on tyhjänä 1051.
(MTV3/Jarkko Sipilä)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.