Poliisikoiraa kouluttanut partio löysi hylätyn auton ja piilottelevan miehen, joka väitti lähteneensä metsään oksentamaan – koira johdatti huumekätkön jäljille

Kaksi ulkomaalaista miestä jäi kiinni huumerikoksesta, kun harjoittelemassa ollut koirapartio löysi hylätyn auton parkkipaikalta ja piilossa olleen miehen metsästä. 

Vastikään Espoon käräjäoikeudessa käsitelty tapaus sattui syksyllä 2016, kun poliisipartio oli päättänyt lähteä teollisuusalueelle harjoittelemaan poliisikoiran kanssa. 

Paikalla partio oli huomannut läheisellä pimeälle ja syrjäiselle parkkipaikalle pysäköidyn auton. Auto alkoi kiinnostaa viranomaisia, sillä avaimet olivat virtalukossa, auton moottori tuntui lämpimältä ja sisällä oli lapio.

Koirapartio jalkautui etsimään auton omistajan jälkiä. Pian läheisestä metsästä äkättiinkin makoilemasta mies. Asiasta käräjäoikeudessa kertoneen poliisin mukaan mies vaikutti piileskelleen.

Pusikon läpi pikaruokaravintolaan

Pian hylätylle autolle ilmestyi toinenkin mies, pikaruokaravintolan kassi kädessään. 

Viroa ja venäjää äidinkielenä puhuvia miehiä kuulusteltiin paikalla. 

Kaksikko kertoi olleensa matkalla Ikeaan ja pysäyttäneensä auton, koska aiemmin nautitun alkoholin vuoksi toiselle miehistä oli tullut paha olo ja hänen oli pitänyt päästä oksentamaan. Miehen mukaan hän oli nukahtanut metsään oksentamisen jälkeen.

Myös toisen miehen vatsaa oli särkenyt ja hänenkin oli pitänyt päästä käymään tarpeillaan. Myöhemmin hän oli kertomansa mukaan päättänyt hakea ruokaa McDonald’sista.

Poliisikoira jäljitti amfetamiinipurkin

Koska miesten autosta löydettiin muun muassa kenttälapio, poliisit eivät nielleet kertomuksia purematta.

Poliisikoiran avulla lähistöltä löytyikin kätkö, jossa oli 134 gramman erä amfetamiinia. Kätkö oli poliisin kuvailun mukaan tuore, sillä maa kätkön päällä oli ollut pehmeää.

Oikeudessa molemmat miehet kiistivät tietävänsä mitään metsästä löytyneestä amfetamiinipurkista. Miesten mukaan kenttälapiota oli käytetty kalastamisessa.

Oikeus ei uskonut

Käräjäoikeus piti miesten kertomusta epäuskottavana.

Käräjäoikeus katsoi näytön valossa, että mieskaksikko oli tuonut amfetamiinin paikalle ja kätkenyt sen.

– Ottaen huomioon, että auton avaimet ovat riidattomasti olleet auton virtalukossa ja lapio ollut autossa, vastaajat ovat todennäköisesti amfetamiinin maahan kaivettuaan ja autolle tultuaan havainneet paikalle sattumalta saapuneet poliisit ja ovat pyrkineet pakenemaan paikalta, oikeus perustelee päätöstään.

Oikeus katsoi rikoksen olleen kokonaisuudessaan arvosteltuna törkeä. Oikeus arvioi, että suurta määrää amfetamiinia ei ollut tarkoitettu vain mieskaksikon käyttöön, ja että amfetamiini piilotettiin jonkun muun haettavaksi.

Miehet tuomittiin törkeästä huumausainerikoksesta vuoden ja kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Espoon käräjäoikeus antoi ratkaisunsa asiassa eilen.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, eli siitä voi yrittää valittaa hovioikeuteen. 

Lue myös:

    Uusimmat