Poliisi vahvistaa MTV Uutisille: Järjestyksenvalvojien pahoinpitelyjä tallennettiin vartalokameroilla – laitteiden laillisuus selvittelyssä

Järjestyksenvalvojia epäillään pahoinpitelyistä –"Kyse on poikkeuksellisesta kokonaisuudesta" 1:50
Järjestyksenvalvojia epäillään pahoinpitelyistä – "Kyse on poikkeuksellisesta kokonaisuudesta"

Ainakin osa järjestyksenvalvojien väkivaltavyyhtiin liittyvästä kuvamateriaalista on peräisin niin kutsutuista bodycameista eli vartalokameroista, vahvistaa poliisi MTV Uutisille.

– Meidän hallussa olevasta kuvamateriaalista osa on peräisin bodycameista, sanoo tutkinnanjohtaja Timo Luoto Itä-Uudenmaan poliisista.

– Ovatko nämä kamerat olleet luvallisia vai luvattomia, sitä nyt selvitetään. Käsityksemme on, että laitteet ovat olleet henkilöiden omia, työnantaja ei sellaisia ole heille hankkinut.

Poliisi esitti tänään vangittavaksi kahta miestä liittyen vyyhtiin. Ensimmäistä miehistä epäillään törkeästä pahoinpitelystä joulukuun alussa ja toista perusmuotoisesta pahoinpitelystä  viime kesäkuussa Vantaalla.

Itä-Uudenmaan Käräjäoikeus vangitsi aamupäivällä 21-vuotiaan miehen epäiltynä todennäköisin syin törkeästä pahonpitelystä. 31-vuotiaan miehen oikeus vangitsi iltapäivällä niin ikään todennäköisin syin epäiltynä pahoinpitelystä.

Yhden epäillyn osalta poliisi perui vangitsemisvaatimuksensa tänään torstaina.

Eilen oikeus vangitsi kolme parikymppistä miestä todennäköisin syin epäiltyinä eriasteisista pahoinpitelyistä, joiden poliisi epäilee tapahtuneen työaikana miesten toimiessa järjestyksenvalvojina. Kahta eilen vangituista poliisi epäilee törkeästä pahoinpitelystä ja yhtä perusmuotisesta pahoinpitelyistä.

Osa uhreista ehkä ilmoittautunut

Kaikkiaan poliisilla on tällä hetkellä kuusi miestä epäiltyinä vyyhdissä. Epäiltyjen määrä voi poliisin mukaan kasvaa.

Poliisi julkaisi joulupäivänä tiedotteen, jossa se listasi kahdeksan pääkaupunkiseudulla pääradan varressa tapahtunutta eriasteista pahoinpitelyä. Näissä tapahtumissa uhrit olivat poliisille tuntemattomia ja poliisi pyysikin heitä ilmoittautumaan.

– On mahdollista, että järjestyksenvalvojat ovat syyllistyneet myös sellaisiin pahoinpitelyihin, joista poliisilla ei ole tietoa, Luoto sanoo.

– Jotta näitä tilanteita olisi mahdollista selvittää, olisi hyvä, että myös tällaisten tapausten mahdolliset uhrit tekisivät rikosilmoituksen kokemastaan.

Luoto kertoo, että joulupäivän tiedote poiki jonkin verran yhteydenottoja, joten joihinkin poliisin tiedossa oleviin pahoinpitelyihin saattaa olla uhrit jo löytyneet.

– Tässä on ollut sen verran kiirettä, etten ole vielä ehtinyt perkaamaan näitä yhteydenbottoja tarkemmin.

Poliisi ei toistaiseksi kommentoi mahdollista motiivia mitenkään. 

– Kuulustelut ovat menneet ihan hyvässä hengessä. Osa nyt epäillyistä kuudesta henkilöstä on selvitellyt asioitaan, osa sitten vähän vähemmän, Luoto sanoo.

Nöyryyttämistä ja alistamista

Itä-Uudenmaan poliisi epäilee rikosvyyhdistä yhteensä kuutta samassa turvallisuuspalveluyrityksessä työskennellyttä henkilöä.

Poliisin mukaan kaikki rikokset ovat tapahtuneet järjestyksenvalvojina työskennelleiden henkilöiden työaikana juna-asemien läheisyydessä Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa.

Epäillyt työskentelivät turvallisuuspalveluyritys Avarn Securityssa. Tästä huolimatta poliisi ei epäile, että yrityksessä olisi sallittu nyt epäiltyjen rikosten kaltainen toiminta.

Poliisin mukaan kaikkia tapauksia yhdistää järjestyksenvalvojien toimivallan räikeä ylittäminen sekä rikoksen uhrien nöyryytys ja alistaminen. Kokonaisuus alkoi paljastua, kun sivullinen henkilö ilmoitti yhdestä pahoinpitelystä poliisille. 

Uhreja on kuljetettu sivummalle juna-asemilta, jonka jälkeen heitä on muun muassa potkittu sekä lyöty nyrkeillä ja teleskooppipatukalla. Heihin on myös käytetty sumutetta sekä uhkailtu väkivallalla. Ainakin osa teoista on myös kuvattu.


Juttua muutettu 29. joulukuuta kello 11.22 pahoinpitelyistä epäiltyjen järjestyksenvalvojien vangitsemisisiin liittyen, koska poliisi perui vangitsemisvaatimuksen yhden epäillyn osalta. Juttua päivitetty 29. joulukuuta kello 15.24 tiedoilla viidennen henkilön vangitsemisesta.

Lue myös:

    Uusimmat