Poliisi esittää tänään vangittavaksi kolmea järjestyksenvalvojaa rajusta nöyryytysväkivallasta – uhreja pyydetään yhä ilmoittautumaan

Järjestyksenvalvojia epäillään pahoinpitelyistä –"Kyse on poikkeuksellisesta kokonaisuudesta" 1:50
Järjestyksenvalvojia epäillään pahoinpitelyistä – "Kyse on poikkeuksellisesta kokonaisuudesta"

Poliisi esittää tänään vangittavaksi kolmea parikymppistä järjestyksenvalvojana työskennellyttä miestä epäiltynä pahoinpitelyistä. Kahta miehistä epäillään törkeästä pahoinpitelystä ja yhtä perusmuotoisesta pahoinpitelystä.

Itä-uudenmaan käräjäoikeus käsittelee vangitsemisvaatimuksia iltapäivällä.

Itä-Uudenmaan poliisi epäilee rikosvyyhdistä yhteensä kuutta samassa turvallisuuspalveluyrityksessä työskennellyttä henkilöä. Poliisi kertoo, että kolmen henkilön osalta vangitsemisharkinta on kesken.

– Jos päädyn esittämään heitä vangittaviksi, vangitsemisvaatimus esitetään huomenna, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Timo Luoto MTV Uutisille.

Poliisin mukaan kaikki rikokset ovat tapahtuneet järjestyksenvalvojina työskennelleiden henkilöiden työaikana juna-asemien läheisyydessä Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa.

Epäillyt työskentelivät turvallisuuspalveluyritys Avarn Securityssa. Tästä huolimatta poliisi ei epäile, että yrityksessä olisi sallittu nyt epäiltyjen rikosten kaltainen toiminta.

– Ei missään nimessä poliisilla ole sellaista käsitystä, Luoto sanoo.

Avarn Securitysta kerrottiin keskiviikkona MTV Uutisille, että yritys on päättänyt kaikkien epäiltyjen työsuhteet.

Tekoja yhdistää nöyryytys ja alistaminen

Itä-Uudenmaan poliisi kertoi joulupäivänä poikkeuksellisesta rikoskokonaisuudesta, jossa kuutta järjestyksenvalvojaa epäillään useista pahoinpitelyistä pääkaupunkiseudulla.

Poliisin mukaan kaikkia tapauksia yhdistää järjestyksenvalvojien toimivallan räikeä ylittäminen sekä rikoksen uhrien nöyryytys ja alistaminen. Kokonaisuus alkoi paljastua, kun sivullinen henkilö ilmoitti yhdestä pahoinpitelystä poliisille. 

– Tämä teko otettiin tutkintaan 12. joulukuuta. Tutkinnan yhteydessä saimme haltuumme sellaista materiaalia, jonka perusteella vyyhti alkoi purkautua, Luoto kuvailee.

Uhreja on kuljetettu sivummalle juna-asemilta, jonka jälkeen heitä on muun muassa potkittu sekä lyöty nyrkeillä ja teleskooppipatukalla. Heihin on myös käytetty sumutetta sekä uhkailtu väkivallalla. Ainakin osa teoista on myös kuvattu.

Kuusi henkilö pidätettynä

Poliisi otti viikonlopun aikana kiinni kuusi järjestyksenvalvojana työskentelevää henkilöä kiinni epäiltyinä vyyhtiin liittyvistä pahoinpitelyistä. Poliisin mukaan epäiltyjen lukumäärä voi vielä kasvaa. 

– Osa uhreista on poliisin tiedossa, mutta joitain uhreja on yhä tunnistamatta, Luoto sanoo.

Rikoskomisario Mikko Minkkinen Itä-Uudenmaan poliisista kommentoi sunnuntaina MTV Uutisille, että kyse on poikkeuksellisesta tapauksesta.

– Yksittäisiä tekoja on ollut aiemmin, joissa vartijoita tai muita turvallisuusviranomaisia on syyllistynyt ylilyönteihin. Mutta se, että useampi henkilö yhdessä tekee tällaisia tekoja, niin siinä mielessä kyse on poikkeuksellisesta kokonaisuudesta, Minkkinen sanoi.

Poliisi etsii vielä tunnistamatomia uhreja

Itä-Uudenmaan poliisi etsii yhä uhreja kahdeksaan pahoinpitelyyn, jotka ovat kaikki tapahtuneet tänä vuonna.

Poliisi pyytää sellaisia henkilöitä ottamaan yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen vihjeet.ita-uusimaa@poliisi.fi, jotka ovat joutuneet pahoinpitelyjen kohteeksi seuraavina ajankohtina:

7.2.2022 Malminkartanon Juna-asema, Helsinki
Asianomistaja on noin 25–35-vuotias vaaleaihoinen mies, jolla on tapahtumahetkellä musta takki, musta lippalakki väärinpäin päässä, liilakeltainen paita, harmaat verkkarit ja mustat lenkkarit. Tapahtumasta taltioidulla tallenteella näkyy, kuinka asiakasta talutetaan käsistä ja järjestyksenvalvojat puristavat miestä käsistä, solvaavat ja uhkailevat tätä. Asianomistaja tönäistään pois ja hänen käsketään jatkamaan matkaansa.

11.6.2022 Tikkurilan juna-asema, Vantaa
Asianomistaja on vaaleaihoinen mies, jonka on päällä siniset farkut ja tummansininen paita. Häntä on sumutettu OC-sumutteella ja hänelle on laitettu käsiraudat. 

19.6.2022 Tikkurilan juna-asema, Vantaa
Asianomistaja on mies, jota pidetään kiinni molemmista käsistä. Hänen puhelimensa otetaan pois ja hänen jalkoja hakataan teleskooppipatukalla. Pian mies päästetään irti ja hän juoksee pois tilanteesta. Järjestyksenvalvojat heittävät hänen puhelimensa viereiseen pusikkoon.

12.9.2022 tuntematon paikka
Asianomistaja viedään pitkän puhutuksen jälkeen läheiseen metsään, jossa häntä pahoinpidellään teleskooppipatukalla lyömällä. Asianomistaja on nuori mies, noin 15–20-vuotias, silmälasipäinen ja laiha. Tallenteella hän kertoo syntyneensä Tikkurilassa. Tallenteella asianomistaja kertoo järjestyksenvalvojille etunimensä.

2.10.2022 Tikkurilan juna-asema, Vantaa
Asianomistaja on ulkomaalaistaustainen, noin 40–60-vuotias mies kuljetetaan Tikkurilan juna-asemalla hissiin, jossa hänet pahoinpidellään nyrkein lyömällä.

28.11.2022 Aviapolis, Vantaa
Kaksi asianomistajaa kaadetaan maahan ja epäillyt työntävät kädellä lunta asianomistajien kasvoihin. Samalla heitä uhkaillaan kovasanaisesti väkivallalla. Tilanteen jälkeen asianomistajat päästetään jatkamaan matkaansa. Asianomistajien tuntomerkit: kaksi noin 20–35-vuotiasta miestä. Toisella miehellä on vaalea talvitakki, tummat housut, tummat hiukset. Toisella musta talvitakki, mustat housut sekä tummat hiukset.

5.12.2022 tuntematon paikka
Asianomistaja on viety maahan, ja hän huutaa kivusta. Asianomistajaan kohdistetaan vielä toistaiseksi tuntemattomalla tavalla väkivaltaa ja hänen suunsa peitetään ilmeisesti kädellä. Järjestyksenvalvojat uhkailevat miestä samalla kun tämä huutaa tuskissaan.  Asianomistajan tuntomerkit: noin 30–50-vuotias mies, vaaleat viikset ja parta, harmaa paita ja musta takki.

5.12.2022 tuntematon paikka
Järjestyksenvalvojat seuraavat poispäin kävelevää miestä, syyttävät häntä heidän aikansa tuhlaamisesta ja uhkailevat väkivallalla. Tilanteessa olevat järjestyksenvalvojat potkaisevat ja tönäisevät poispäin juoksevaa miestä. Asianomistajan tuntomerkit: mies, musta toppatakki, mustat Adidaksen veryttelyhousut, mustat kengät, harmaa paita ja vaalea olkalaukku. 

Lue myös:

    Uusimmat