Poliisi kuvailee järjestyksenvalvojien pahoinpitelyvyyhtiä poikkeukselliseksi – epäillyt alle 40-vuotiaita miehiä vailla rikostaustaa

Järjestyksenvalvojia epäillään pahoinpitelyistä –"Kyse on poikkeuksellisesta kokonaisuudesta" 1:50
Järjestyksenvalvojia epäillään pahoinpitelyistä – "Kyse on poikkeuksellisesta kokonaisuudesta".

Poliisi tiedotti maanantaina poikkeuksellisesta pääkaupunkiseudulla tapahtuneesta pahoinpitelykokonaisuudesta.

Poliisi otti viikonlopun aikana kiinni kuusi samassa turvallisuusalan yrityksessä järjestyksenvalvojina työskentelevää henkilöä, joita epäillään pahoinpitelyistä.

Toistaiseksi rikosnimikkeet vaihtelevat pahoinpitelyistä lieviin pahoinpitelyihin. Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet järjestyksenvalvojien työaikana yrityksen valvonta-alueilla pääradan lähettyvillä Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla.

Poliisin mukaan kaikkia tapauksia yhdistää järjestyksenvalvojien toimivallan räikeä ylittäminen sekä rikoksen uhrien nöyryytys ja alistaminen. 

Poliisi kuvaili tiedotteessaan kahdeksaa eri tapausta, joista ensimmäinen oli tapahtunut tämän vuoden helmikuussa. Viimeisin tapaus on päivätty joulukuun 5. päivälle.

Esimerkiksi kesäkuun puolivälissä tapahtunutta pahoinpitelyä poliisi kuvaili tiedotteessaan seuraavasti:

Asianomistaja on mies, jota pidetään kiinni molemmista käsistä. Hänen puhelimensa otetaan pois ja hänen jalkoja hakataan teleskooppipatukalla. Pian mies päästetään irti ja hän juoksee pois tilanteesta. Järjestyksenvalvojat heittävät hänen puhelimensa viereiseen pusikkoon.

"Poikkeuksellinen kokonaisuus"

Osassa tapauksista poliisilla on tiedossa tapahtumapaikka, mutta osassa paikkaa ei ole pystytty varmentamaan. Poliisin mukaan tapauksia voi paljastua vielä lisää.

Rikoskomisario Mikko Minkkinen kertoo MTV Uutisille, että kaikki epäillyt ovat alle 40-vuotiaita miehiä. Heillä ei ole aiempaa rikostaustaa. Minkkinen kuvailee tapausta poikkeuksellisiksi.

– Yksittäisiä tekoja on ollut aiemmin, joissa vartijoita tai muita turvallisuusviranomaisia on syyllistynyt ylilyönteihin. Mutta se, että useampi henkilö yhdessä tekee tällaisia tekoja, niin siinä mielessä kyse on poikkeuksellisesta kokonaisuudesta.

Kaikkia epäiltyjä ei epäillä kaikista pahoinpitelytapauksista. Poliisi selvittää nyt, miten tietoisia epäillyt ovat olleet toistensa tekemisistä. Osa epäillyistä on pidätettynä ja osa vielä kiinniotettuna.

Epäiltyjä on jo kuultu, ja Minkkisen mukaan tutkinnassa on päästy eteenpäin alkuvaikeuksien jälkeen.

Uhreja kuljetettu suojaisaan paikkaan, tekoja myös kuvattu

Useassa tapauksessa järjestyksenvalvojat ovat kuljettaneet työtehtävien yhteydessä kohtaamansa henkilöt suojaisampaan paikkaan juna-asemien läheisyydessä, jonka jälkeen he ovat pahoinpidelleet uhrit ja kuvanneet teot.

– Joissakin tapauksissa on tullut ilmi, että tekoja on pyritty peittelemään muun muassa peittämällä valvontakamera.

Osassa tapauksista pahoinpitely on tapahtunut nyrkeillä lyömällä ja ainakin yhdessä tapauksessa uhriin on käytetty OC-sumutetta.

– Vaikuttaa, että tämä on vakiintunut toimintapa tietyille henkilöille työtehtävissään, Minkkinen toteaa.

Kokonaisuus alkoi paljastua poliisille, kun sivullinen ilmoitti yhdestä tapauksesta poliisille.

Epäiltyjen työnantaja on tietoinen tapauksesta. Minkkisen mukaan vaikuttaa tässä vaiheessa siltä, että kyse on ollut työntekijöiden omasta toiminnasta.

Epäiltyjen työnantaja on kuitenkin tietoinen työntekijöidensä olevan rikoksesta epäiltyjä. 

Kaikissa tapauksissa asianomistajia ei ole pystytty tunnistamaan. Asioiden selvittämiseksi poliisi toivookin heidän ottavan poliisiin yhteyttä osoitteeseen vihjeet.ita-uusimaa@poliisi.fi.

Lue myös:

    Uusimmat