Viisi Avarnin järjestyksenvalvojaa vangittu pahoinpitelyistä – uusia epäiltyjä saattaa vielä ilmaantua

Järjestyksenvalvojia epäillään pahoinpitelyistä –"Kyse on poikkeuksellisesta kokonaisuudesta" 1:50
Katso myös: Järjestyksenvalvojia epäillään pahoinpitelyistä – "Kyse on poikkeuksellisesta kokonaisuudesta"

Poliisi esitti tänään vangittavaksi kahta miestä liittyen vyyhtiin. Ensimmäistä miehistä epäillään törkeästä pahoinpitelystä joulukuun alussa ja toista perusmuotoisesta pahoinpitelystä  viime kesäkuussa Vantaalla.

Itä-Uudenmaan Käräjäoikeus vangitsi aamupäivällä 21-vuotiaan miehen epäiltynä todennäköisin syin törkeästä pahonpitelystä. 31-vuotiaan miehen oikeus vangitsi iltapäivällä niin ikään todennäköisin syin epäiltynä pahoinpitelystä.

Yhden epäillyn osalta poliisi perui vangitsemisvaatimuksensa tänään torstaina.

Eilen oikeus vangitsi kolme parikymppistä miestä todennäköisin syin epäiltyinä eriasteisista pahoinpitelyistä, joiden poliisi epäilee tapahtuneen työaikana miesten toimiessa järjestyksenvalvojina. Kahta eilen vangituista poliisi epäilee törkeästä pahoinpitelystä ja yhtä perusmuotisesta pahoinpitelyistä.

Kaikkiaan poliisilla on tällä hetkellä kuusi miestä epäiltyinä vyyhdissä. Epäiltyjen määrä voi poliisin mukaan kasvaa.

Kaikkia uhreja tai epäiltyjä ei ole välttämättä vielä tavoitettu

Poliisi huomauttaa, että esitutkinta on vasta alkuvaiheessa, jolloin myös uusia epäiltyjä saattaa ilmaantua tutkinnan edetessä. 

– Tapaukset herättävät suurta kiinnostusta niin yhteiskunnallisesti kuin mediassakin, joten tiedotamme asiasta lisää, kun se tutkintaa vaarantamatta on mahdollista, Luoto kommentoi.

Poliisi toivoo, että kaikki, jotka ovat kokeneet joutuneensa pahoinpitelyn uhreiksi tai muuten kaltoin kohdelluiksi järjestyksenvalvojien toimesta, ilmoittautuisivat matalalla kynnyksellä Itä-Uudenmaan poliisille.

– Tutkinnan kannalta on erittäin tärkeää, että tavoitamme kaikki mahdolliset uhrit, Luoto toteaa. 

Ilmoituksen voi tehdä Itä-Uudenmaan poliisille sähköpostitse osoitteeseen vihjeet.ita-uusimaa@poliisi.fi.

Tästä rikoskokonaisuudessa on kyse

Itä-Uudenmaan poliisi kertoi joulupäivänä poikkeuksellisesta rikoskokonaisuudesta, jossa kuutta järjestyksenvalvojaa epäillään useista pahoinpitelyistä pääkaupunkiseudulla.

Poliisin mukaan kaikki rikokset ovat tapahtuneet järjestyksenvalvojina työskennelleiden henkilöiden työaikana juna-asemien läheisyydessä Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa.

Kaikkia tapauksia yhdistää poliisin mukaan järjestyksenvalvojien toimivallan räikeä ylittäminen sekä rikoksen uhrien nöyryytys ja alistaminen. Kokonaisuus alkoi paljastua, kun sivullinen henkilö ilmoitti yhdestä pahoinpitelystä poliisille. 

– Tämä teko otettiin tutkintaan 12. joulukuuta. Tutkinnan yhteydessä saimme haltuumme sellaista materiaalia, jonka perusteella vyyhti alkoi purkautua, Luoto kuvailee.

Uhreja on kuljetettu sivummalle juna-asemilta, jonka jälkeen heitä on muun muassa potkittu sekä lyöty nyrkeillä ja teleskooppipatukalla. Heihin on myös käytetty sumutetta sekä uhkailtu väkivallalla. Ainakin osa teoista on myös kuvattu.

Epäillyt työskentelivät turvallisuuspalveluyritys Avarn Securityssa. Tästä huolimatta poliisi ei epäile, että yrityksessä olisi sallittu nyt epäiltyjen rikosten kaltainen toiminta.

– Ei missään nimessä poliisilla ole sellaista käsitystä, Luoto sanoo.

Avarn Securitysta kerrottiin keskiviikkona MTV Uutisille, että yritys on päättänyt kaikkien epäiltyjen työsuhteet.

Juttua päivitetty kello 15.32: Lisätty tieto viidennen miehen vangitsemisesta.


Lue myös:

    Uusimmat