Poliisi vaatii väkivaltaisille jalkapallohuligaaneille porttikieltoa otteluihin: "Joukkotappeluilla ei ole mitään tekemistä urheilun kanssa"

Poliisi haluaisi estää väkivaltaisten jalkapallohuligaanien pääsyn otteluihin porttikielloilla 10:48
Miksi Suomeen tarvitaan porttikieltojärjestelmä otteluihin väkivaltaisille huligaaneille? Katso videolta rikostarkastaja Ari Järvenpään koko haastattelu

Poliisi haluaisi estää väkivaltaisten jalkapallohuligaanien pääsyn otteluihin porttikielloilla. Itä-Uudenmaan poliisi tutkii parhaillaan HJK:n ja FC Lahden kannattajien välistä järjestettyä, rajua joukkotappelua, josta levisi video viime viikolla ja josta MTV Uutiset uutisoi laajasti.

Tällaisia järjestettyjä tappeluita on poliisin mukaan useita vuosittain. Poliisin mukaan huligaanien motiivit eivät liity millään tavalla urheiluun.

– Välillä tulee mieleen, onko esimerkiksi jalkapallo-otteluun pääseminen subjektiivinen oikeus Suomen oikeusjärjestelmän mukaan, että kaikkien pitää sinne päästä, rikostarkastaja Ari Järvenpää Poliisihallituksesta kertoo Rikospaikan haastattelussa.

– Kyllähän meidän täytyy lainsäädäntöuudistuksia tehdä. Toivotaan, että oikeusministeriö aloittaa sen valmistelun mahdollisimman pian. Se tarkoittaa porttikieltojärjestelmän luomista Suomeen, joka on käytössä valtaosassa muista maista.

Poliisi sai vihiä videosta jo tuoreeltaan

MTV Uutiset julkaisi viime viikolla videon jalkapallohuligaanien joukkotappelusta, jota tutkitaan rikosnimikkeellä tappeluun osallistuminen. Rikosnimikkeet voivat vielä muuttua ja kyseeseen voi tulla esimerkiksi törkeitä pahoinpitelyjä.

Katsomoturvallisuuteen perehtynyt Järvenpää huomauttaa, että videolla nähdyllä järjestetyllä joukkotappelulla ei ole mitään tekemistä urheilun tai jalkapalloilun kanssa.

– Siinä käytettiin raakaa väkivaltaa toisiaan kohtaan puolin ja toisin.

Poliisilla oli vihiä kyseisestä joukkotappelusta ja siitä kuvatusta videosta jo tuoreeltaan vuonna 2019. Tuolloin ketään ei kuitenkaan pystytty tunnistamaan tilanteesta, koska videota oli blurrattu.

Viimeisin Stadin Derby oli "kamalinta", mitä Suomessa on nähty

Syyskuun alussa poliisi otti kiinni 35 henkilöä Stadin Derbyssä ja sen jälkeen. Poliisin mukaan sen ennakkotiedot HJK−HIFK-jalkapallo-ottelun uhkakuvista toteutuivat.

Fanien aiheuttama häirintä alkoi jo ennen peliä, kun fanimarssit aiheuttivat ”merkittävää liikennehaittaa" Helsingissä.

Areenalta otettiin kiinni kymmenen henkilön joukko, jonka hallusta löytyi kiellettyjä soihtuja. Kiinniottojen perusteena oli rikoksilta ja häiriöiltä suojaaminen.

Järvenpään mielestä kyseinen Stadin Derby oli "kamalin paikka", jota on nähty suomalaisessa jalkapallokulttuurissa.

– Pakko on kysyä, miten hyvin järjestäjät ovat suorittaneet etukäteistarkastuksia, jos siellä palaa 100–150 soihtua ja ne on saatu tuotua sisälle katsomoon. Joku on järjestelyissä pettänyt.

Poliisi joutuu varautumaan tällaisiin riskiotteluihin erityisellä tavalla.

– Joudumme ottamaan joukkojenhallinta-joukkoja paikan päälle ja yleensä pitkälti valmistautumaan etukäteen. Olemme onneksi saaneet Veikkausliigan kanssa siirrettyä otteluita niin, että niitä pelataan mieluummin alkuviikosta kuin perjantaina tai lauantaina, jolloin ongelmia olisi vielä enemmän päihteiden takia, Järvenpää sanoo.


Poliisin arvion mukaan huligaanien järjestettyjä joukkotappeluita tapahtuu Suomessa useita vuosittain. Kaikki eivät edes tule poliisin tietoon. Toisaalta poliisi on myös onnistunut estämään tappeluiden syntymistä.

– Koko ajan mennään huonompaan suuntaan. Ei meillä ole nähty tällaista, mitä nähtiin viimeksi Stadin Derbyssä. Se jatkui vielä ottelun jälkeen.

Suomessa on poliisin mukaan otettu joukkotappeluihin mallia erityisesti Ruotsista, mutta myös muualta Euroopasta.

Ruotsissa osalla huligaaneista tiedetään olevan yhteyksiä myös muuhun rikollisuuteen.

– Ruotsissa on meitä enemmän haasteellisia seuroja ja seurojen kannattajia. Meillä puhutaan koko ajan jalkapallosta, mutta ei meillä jääkiekkokaan täysin kiiltokuvamaista ole.

Katso yllä olevalta videolta rikostarkastaja Ari Järvenpään koko haastattelu, jossa hän kertoo, miksi porttikieltojärjestelmä olisi tärkeä luoda Suomeenkin ja mistä jalkapallohuliganismissa on kyse.

Lue myös:

    Uusimmat