Veikkausliigaseuralle kovat sakot fanien hengenvaarallisesta törttöilystä – FC Lahden pomo jyrisee: "Ihan järjetöntä touhua"

Palloliitto on jakanut FC Lahdelle 6 500 euron sakon 10. elokuuta pelatun HJKFC Lahti -veikkausliigaottelun tapahtumista. FC Lahden kannattajat olivat sytyttäneet ennen ottelun alkua Töölön jalkapallostadionin läheisyydessä soihtuja ja heitelleet niitä vaarallisesti. Yksi FC Lahden kannattajista oli myös kaatanut poliisin.

Soihtuja oli heitelty muun muassa HJK:n kannattajia ja muita ihmisiä kohti.

– Palava soihtu voi osuessa esimerkiksi henkilön vaatteisiin aiheuttaa pahimmillaan hengenvaaran. Vähäinenkin osuma voi aiheuttaa vakavan palovamman, Palloliitto kertoi tiedotteessaan.  

Areenan katolle heitetty soihtu oli polttanut kattohuopaan reiän. Tästä aiheutui merkittävä paloriski. 

– Yksi palavista soihduista heitettiin myös lähellä sijainneen auton pyörän alle, mikä olisi pahimmillaan voinut aiheuttaa esimerkiksi renkaan syttymisen, auton räjähtämisen ja syttymisen tuleen. Auton suuremmat vahingot on estänyt järjestysmiehen ripeä toiminta.

Palloliiton kurinpitolautakunta katsoo, että FC Lahden kannattajien toiminta on ollut erittäin vakavaa, moitittavaa, väkivaltaista ja vaarallista. Palloliiton mukaan FC Lahden kannattajien toiminta osoittaa "poikkeuksellista piittaamattomuutta ihmisten turvallisuutta kohtaan". 

HJK:lle ei määrätty rangaistusta. Palloliitto katsoi 6 500 euron sakkorangaistuksen FC Lahdelle oikeasuhtaiseksi seuraamukseksi.

"Ei voi millään tavalla ymmärtää"

FC Lahden toimitusjohtaja Juho-Matti Heikari tuomitsee kannattajien törttöilyn painokkaasti, mutta pitää seuran saamaa 6 500 euron sakkoa ylimitoitettuna.

– Siitä ei varmaan kellään ole erimielisyyttä, että ihan järjetöntä touhua. Olen nähnyt itsekin videokuvat. Ei voi millään tavalla ymmärtää, mitä päässä liikkuu, että lähdetään tuolla lailla riehumaan. Mikä on tarkoitus taustalla? Heikari ärähtää MTV Urheilun haastattelussa.

– On ikävää, että tällaista tehdään seuran nimissä, niin että ollaan meidän logot näkyvillä ja paidat päällä. Onneksi kenellekään ei sattunut mitään isompia henkilövahinkoja ja muuta. Oli onni onnettomuudessa sen suhteen.

Heikarin mukaan bussilla paikalle mennyt FC Lahden järjestäytynyt faniryhmä oli käyttäytynyt moitteettomasti.

– Olimme seuran puolelta ilmoittaneet fanimäärämme ja reitit, miten tullaan. Oltiin kerrottu, miten bussi saapuu paikalle. Sen puolesta kaikki meni hyvin. Ei ollut mitään ongelmia fanikatsomon kanssa; sen, minkä me luokittelemme meidän faneiksemme.

Heikari korostaa, että FC Lahden on vaikea hallita yksittäisten omin toimin paikalle menneiden ihmisten käytöstä.

– Kuulisimme mielellämme, jos jollain on siihen joku vinkki, miten hallita tällaisia, jotka omin avuin paikalle vaivautuvat eivätkä käytännössä kuulu meidän faniporukkaamme. Nämä ovat olleet stadionin ulkopuolella tapahtuneita henkilöiden tekemiä rötöksiä.

Keskusteluyhteyttä törttöilijöihin on ollut Heikarin mukaan vaikeaa saada, kun he eivät hänen mukaansa kuulu FC Lahden faniporukkaan.

– Faniporukkaan on sen sijaan hyvä keskusteluyhteys olemassa. Tämä on juuri dilemmana tässä.

"Nämä henkilöt pitää saada vastuuseen"

Heikari kertoo FC Lahden olleen aktiivinen auttamaan poliisia, jotta häiriköt saadaan vastuuseen.

– Nämä henkilöt pitää saada henkilökohtaisesta rötöksestä vastuuseen. Olemme pyrkineet siinä auttamaan Helsingin poliisia, että näin tapahtuu ja olemme olleet tunnistamassa näitä. Olemme myös heti HJK-pelin jälkeen seurana blokanneet kaikki, ketkä olemme tunnistaneet. He eivät ole missään muotoa tervetulleita kotipeleihin eivätkä myöskään virallisen faniporukan mukana vierasreissuille.

– Olemme aktiivisesti pyrkineet tekemään oman osamme siinä, mitä pystymme. Siinäkin suhteessa tämä (rangaistus) tuntuu melko kohtuuttomalta.

Heikari katsoo sanktion suuruuden olleen liian kova suhteessa siihenkin, miten Palloliitto on aiemmin seuroja sakottanut.

– Jos peilataan sakkorangaistuksiin vastaavanlaisissa tapauksissa – ei välttämättä FC Lahteen vaan muihin vastaaviin häiriköinteihin – tämä on melkein kolminkertainen summa siihen nähden, mitä nämä sakot ovat yleensä olleet. En tiedä, mitä tällä haetaan, että seuralle annetaan näin iso sakkolappu.

– Seurassa jokainen euro täytyy aina laskea tarkkaan. Kun ylimääräisiä euroja ei ole, täytyy ihmetellä, mikä on tällaisen ekstrakovan sakotuksen taustalla, Heikari puhisee.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja