Mainos

Poliisi tutkii: Olisiko Kaustisen kansanmusiikkisäätiö pitänyt lopettaa jo aikoja sitten?

– Kaustisen Kansanmusiikkisäätiön velat ovat kasvaneet jo vuosia ja maksukyvyttömyys on niin ilmiselvää, että on syytä epäillä rikoksia, kertoo rikoskomisario Mikko Porvali MTV3:n uutisten haastattelussa.

Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren poliisin talousrikosyksikkö on käynnistänyt omasta aloitteestaan tutkimukset.

Rikoskomisario Porvalin mukaan tutkinta on määrä saada syyteharkintaan pian alkusyksystä. Rikosnimikkeet ovat törkeä petos, törkeä kirjanpitorikos sekä törkeä velallisen epärehellisyys.

Säätiö pitää lopettaa, kun maksukyky menee

Epäilyt kohdistuvat säätiön hallituksen toimintaan vuosina 2003 - 2008. Tällöin hallituksessa istui useita ihmisiä, joukossa mm. Keski-Pohjanmaan liiton nykyinen toiminnanjohtaja ja Kaustisen nykyinen kunnanjohtaja. Epäiltynä on myös säätiön entinen asiamies, joka sai aikoinaan potkut ja vuoden palkan - oikeudenkäynnin jälkeen. Kuulusteltavia jutussa on yli 100, koska poliisin on käytävä läpi kaikki velkojat.

– Säätiölain mukaan säätiön pitää lopettaa toimintansa, kun varat ovat loppu eikä maksukykyä ole, kertoo rikoskomisario Porvali.

– Tutkimuksen kohteena on mm. se, onko Kaustisella aiheutettu velkojille vahinkoa, kun on otettu lisää velkaa tietoisena siitä, että maksukykyä ei ole. Rikosnimikkeen törkeys tulee siitä, että summat ovat suuria.

– Emme varsinaisesti epäile ketään rahojen varastamisesta tai välistävedosta, kertoo Porvali.

Ennakkotapaus säätiölain tulkinnasta

Porvali kuvaa Kaustisen sotkua ennakkotapaukseksi.

– Säätiölaissa todellakin sanotaan, että kun maksukyky on mennyt, pitäisi lopettaa. Suomessa ei ole juurikaan oikeudessa mitattu, kuinka pitkään säätiö voi elää velaksi, kuvailee rikoskomisario.

Kaustisella näin on jatkunut vuosia.

Miten tämä vaikuttaa kansanmusiikkisäätiön velkasaneeraushakemukseen, joka on paraikaa Korkeimmassa oikeudessa?

– Korkein oikeus tekee päätöksensä omien tietojensa perusteella, me tutkimme vuosien 2003 - 2008 epäselvyyksiä., sanoo talousrikostutkija Mikko Porvali Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren poliisista.

Mutta säätiöhän hakeutuu velkasaneeraukseen veloista, joita on kertynyt myös näinä vuosina. Jos syyte nostetaan, miten tällainen säätiö voidaan päästää saneeraukseen?

- Sen päättää Korkein oikeus.

Festivaalit kunnossa

Kaustisen kansamusiikkifestivaaleihin rikosepäilyt eivät vaikuta, ainakaan tänä kesänä. Heinäkuussa järjestettävien festivaalien ohjelmisto on kunnossa.

Juhlan sisällöstä vastaa erillinen Pro Kaustinen-yhdistys, vaikka taustalla onkin edelleen Kansanmusiikkisäätiö. Rikosepäilyt jouduttanevat pyrkimyksiä irrottaa festivaali kokonaan omaksi yhtiökseen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.