Mainos

Poliisi tuskailee verkkopankkivarkauksia: Rikollisia suojellaan voimakkaammin kuin uhreja

Haittaohjelmilla tehtävät verkkopankkivarkaudet kasvavat Suomessa vauhdilla. Kun pari vuotta sitten niitä tehtiin satakunta, viimeisen vuoden aikana niitä on tehty jo useita satoja. Myös rahasummat ovat jopa kymmenkertaistuneet samassa ajassa.

Rikos tapahtuu kaappaamalla yhteys, kun yritys on maksamassa laskuja verkkopankissa.

– Se on jatkuvaa ja koskee melkein kaikkia pankkiryhmiä ja heidän asiakkaitaan, toteaa Keskusrikospoliisin (KRP) rikoskomisario Timo Piiroinen.

– Vahvasti järjestäytynyttä rikollisuutta.

Lainsäädäntö vanhentunutta

Poliisi on nettihuijauksien edessä usein voimaton vanhentuneen lainsäädännön takia. Poliisi toivookin lainsäätäjältä nopeita toimenpiteitä.

– Tämmöiseen liikenteeseen ei pääse tällä hetkellä käsiksi, koska katsotaan että se loukkaa ikävästi sen rikollisen oikeutta yksityiseen viestintään. Vaikka tässä on itse asiassa kysymys haittaohjelman ja haittaohjelmapalvelimen teknisestä kommunikaatiosta. Tilanne on ongelmallinen sillä näyttää siltä, että rikoksesta epäillyn oikeuksia suojataan voimakkaammin kuin rikoksen uhrin oikeuksia, KRP:n ylitarkastaja Sari Kajantie sanoo.

Verkkopankista huijattujen rahojen saamiseksi käytetään muuleja - niitä rekrytoidaan nyt laajasti. KRP:n mukaan muuleina toimii myös suomalaisia.

– Muulit on erittäin tärkein osa tätä haitta- ja petoskuviota, koska heidän tiliensä välityksellä rahaa välitetään rosvoille, Piiroinen kertoo.

Katso Joonas Lepistön juttu (Kymmenen uutiset 1.9.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.