Mainos

Poliisi takavarikoinut Dalin teoksia

Poliisi on takavarikoinut taideteoksia Helsingissä järjestetystä Salvador Dalin 100-vuotisjuhlanäyttelystä. Tapausta tutkitaan väärennöksenä ja petoksena.

STT:n mukaan poliisi on takavarikoinut rikosperusteella Salvador Dalin 100-vuotisjuhlanäyttelyn surrealistista taide-esineistöä. Tapausta tutkii Helsingin poliisin talousrikosyksikkö.

Asiaa ryhdyttiin tutkimaan "asianosaisen" tekemän rikosilmoituksen perusteella. Paldaniuksen mukaan asianomistaja oli ostanut näyttelystä Dalin teokseksi väitetyn taulun, jota hän kuitenkin myöhemmin epäili väärennetyksi. Taulun ostohintaa poliisi ei kerro, mutta aivan pienellä summalla Dalin alkuperäiset teokset eivät vaihda omistajaa.

Poliisilla useita epäiltyjä

Epäiltyjä on useita, mutta poliisi ei kommentoi tutkinnallisiin syihin vedoten, kuuluvatko näyttelyn järjestäjät epäiltyihin, tai onko poliisi pidättänyt ketään.

-Tutkinta on aloitettu, ja lähtökohtaisesti tapausta tutkitaan väärennöksenä. Ja jos ajatellaan, että väärennetty teos myydään eteenpäin, puhutaan myös petoksesta, kertoo rikoskomisario Seppo Paldanius Helsingin poliisista.

Poliisin palveluksessa on tauluväärennöksiin erikoistunut tutkija, minkä lisäksi se käyttää tutkimuksen apuna tarvittaessa ulkopuolisia asiantuntijoita.

-Muutaman päivän kuluttua nähdään, minkä verran väärennöksiä on epäiltävissä, mutta kuukausia tässä menee ennen kuin paketti saadaan kunnolla auki, Paldanius sanoo.

Näyttelyn oli määrä päättyä tänään

Wanhassa Satamassa järjestetyn näyttelyn oli määrä päättyä tänään, mutta näyttely keskeytettiin eilen takavarikkojen jälkeen. Wanhalla Satamalla ei ole osuutta näyttelyn järjestämisessä.

-Me olemme vuokranneet osan näyttelytilasta Artco Scandinavia -yhtiölle, missä he ovat järjestäneet näyttelyn. On tietenkin valitettavaa, että näyttely suljettiin kesken, Wanhan Sataman toimitusjohtaja Olli Syvänen sanoi.

Artco Scandinavian edustajat eivät ole halunneet kommentoida tapausta.

Dalin taulut maailman kopioiduimpia

Salvador Dalin teokset kuuluvat maailman kopioiduimpiin, ja Dalia pidetään yhtenä 1900-luvun suurimmista taiteilijoista. Helsingin näyttelyssä oli esillä esimerkiksi monia surrealistisia kivi- ja puupiirroksia.

Salvador Dalin 100-vuotisjuhlanäyttelyssä Helsingin Wanhassa Satamassa on ollut esillä mm. Dalin kivi- ja puupiirroksia, etsauksia ja veistoksia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.