Poliisi paimentaa katupartioita – Joensuussa kuljetaan aivan iholla

Vapaaehtoisten katupartiot ovat Joensuussa poliisin tarkassa syynissä.

Poliisit alkoivat puhuttaa takkimiehiä heti, kun nämä ilmestyivät kaupungin katukuvaan kuukausi sitten. 

– Hakeudutaan niin sanotusti iholle ja seurataan, muuttuvatko ne ajatukset ja mitä mielessä nyt liikkuu, kertoo ylikomisario Vesa Kostamo Itä-Suomen poliisista.  

Poliisihallitus ei ole ohjeistanut paikallispoliiseja siinä, miten katupartiointiin tulisi suhtautua, vaan Joensuun poliisin linja on laitoksen oman pohdinnan tuotos. Tämän tiukemmin katupartiointiin ei voi puuttua, elleivät partioihin osallistuvat syyllisty rikoksiin tai aiheuta suoranaista vaaraa.

–Jos vähänkin näyttää siltä, että laillisuuden tai hyvän maun raja ylittyy, puututaan heti. Ainakin Joensuussa aika paljon opittiin 1990-luvun lopusta (skinivuodet), Kostamo sanoo.

Rasismi ei käy

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoo STT:lle, että esimerkiksi rasistisissa tarkoituksissa liikkeellä olevia katupartioita poliisi ei hyväksy, koska silloin ollaan jo laittomuuden puolella.

Poliisi puuttuu siihenkin, jos kadulla liikutaan muita häiritsevästi. Toisaalta esimerkiksi katupartioon osallistuvan taskuja ei voi tarkastaa, ellei ole syytä epäillä, että niissä on jotain laitonta.

Katupartiot liikkuvat Joensuussa keskustan alueella viikonloppuiltaisin ja -öisin. Poliisin havaintojen mukaan he eivät ole juuri ottaneet kontaktia muihin kaupungilla liikkujiin. Poliisiylijohtajalla ei ole tietoa, että katupartiot olisivat syyllistyneet rikoksiin missään päin maata. 

Joensuun kaduilla partioivan ryhmän Soldiers of Odin - Vapaus ja Voitto nettisivustolla kuvaillaan, että kyseessä on maanlaajuinen katupartiokerho kansalaisten turvaksi.

"Islamin uskoisten maahantunkeutujien" sanotaan aiheuttavan turvattomuutta ja lisää rikollisuutta. Jäseniksi kaivataan "isänmaallisia ja maahanmuuttokriittisiä henkilöitä".  

Sekä Joensuun poliisi että poliisiylijohtaja ovat saaneet partioinnin takia huolestuneita yhteydenottoja kansalaisilta. Kolehmainen kertoo, että yhteydenottoja tuli erityisesti sen jälkeen, kun tiistaina oli julkaistu tietoja Soldiers of Odin -ryhmän johtajien rikostaustoista. 

Myös Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta on ilmaissut huolensa katupartioinnista.  
– Soldiers of Odin -järjestön katupartiointi on uhka opiskelijoidemme sekä heidän läheistensä henkiselle ja fyysiselle hyvinvoinnille.


Lue myös:

    Uusimmat