Katupartioryhmä rantautui Helsinkiin – Poliisi tuomitsee jyrkästi: ”Pärjäämme kyllä ilman”

Äärioikeistolainen, ”valkoisen Suomen” puolesta taisteleva Soldiers of Odin -katupartioryhmä on laajentanut toimintaansa Helsinkiin.

Ryhmä oli liikkeellä ensimmäistä kertaa viime lauantaina. Ylikomisario Jari Taponen Helsingin poliisista kertoo viranomaisten seuranneen ryhmää kaupungin keskustassa.

– Tarkkailimme heitä ja kävelimme perässä. Tulemme seuraamaan heidän tekemisiään myös jatkossa. Etenkin, jos toiminta on vaaraksi yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle, tai rikoksia tapahtuu.

Taponen tuomitsee katupartioryhmän toiminnan jyrkästi.

– Helsingissä pärjätään ilman katupartiota. Tämä on ei-toivottava ilmiö. Me emme missään nimessä kannusta ihmisiä tämänlaiseen toimintaan, jossa on tarkoituksena kohdistaa toimenpiteitä tiettyä väestöryhmää vastaan.

"Päinvastoin, se luo turvattomuutta"

Ylikomisario Taponen kertoo, että poliisi tekee mielellään yhteistyötä kansalaisten ja järjestöjen kanssa kaupungin turvallisuuden parantamiseksi. Kyseenalaisin motiivein toimivia katupartioita ei kuitenkaan kaivata.

 – Ei pidä sekoittaa kahta asiaa. Kun puhutaan turvallisuuden parantamisesta yhteistyössä vaikkapa Helsingin asukkaiden tai järjestöjen kanssa, me yhteistuumin jalkaudumme esimerkiksi nuorten pariin koulujen päättymisviikonloppuina. Tässä on kyse eri asiasta.

– Kyseenalainen katupartiointi, mitä esimerkiksi Soldiers of Odin harrastaa, ei ole sellaista aikuisten ihmisten toimintaa, mitä me kaipaamme. Päinvastoin, se luo turvattomuutta.

Ryhmä mainostaa Facebookissa omaa ”hätänumeroaan”, johon voi ottaa yhteyttä, jos kokee tarvitsevansa katupartion apua. Poliisin mukaan epävirallisen hätäpalvelun tarjoaminen on ongelmallista.

– Hätänumerosta voi puhua ainoastaan, kun on kyse viranomaispalveluista. Jos on aito hätä, suosittelen soittamaan numeroon 112. Kiireellisissä tehtävissä poliisipartio on paikalla noin viidessä minuutissa, Taponen linjaa.

Ylikomisarion mukaan yksityisen tahon tarjoamien hätäpalveluiden mainostaminen voi luoda valheellista turvallisuuden tunnetta.

– Se apu mitä sieltä saa on kyseenalaista. Emme halua, että kenellekään tulisi sellainen olo, että sieltä turvaa saisi.

MTV Uutiset ei useista yrityksistä huolimatta saanut vastausta hätänumerosta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja