Poliisi tarttuu Soldiers of Odinin johdon Facebook-viesteihin

Poliisi puntaroi, onko Soldiers of Odinin johtohenkilöiden väkivaltaan kannustavissa kommenteissa rikollisia piirteitä. Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan poliisi käy läpi julkisuuteen päätyneiden viestien sisältöä ja arvioi, onko joidenkin ihmisten osalta edellytyksiä aloittaa esitutkinta.

– Me suhtaudumme tähän vakavasti ja teemme kaikkemme ehkäistäksemme ennalta mahdollista väkivaltaa. Väkivallalla uhkailu on erittäin tuomittavaa, Kolehmainen totesi.

Poliisihallitus keskustelee myös paikallispoliisin kanssa, millaista uhkaa Soldiers of Odinin edustajista voi olla eri paikkakunnilla ja vaatiiko katupartioiden seuranta erityistoimia. 

Yle kertoi perjantaina, että maahanmuuttovastaisena katupartioliikkeenä tunnetun Soldiers of Odinin johto yllyttää jäseniään väkivaltaan salaisissa Facebook-viesteissä. Ylen mukaan järjestön huomio kohdistuu lähinnä anarkisteihin, vasemmistoon ja suvaitsevaisemmin suhtautuviin. Myös maahanmuuttajat on mainittu viesteissä.

Järjestön johtajat suunnittelevat viesteissään eri ryhmiä kohtaan väkivaltaisia ja väkivallattomia toimia.

Eräässä Ylen haltuunsa saamassa keskustelussa yksi Odin-johtajista ohjeistaa varmuuden vuoksi hakkaamaan jokaisen, joka edes nojaa vasemmalle.

Välejä anarkisteihin on kiristänyt muun muassa Tampereen Soldiers of Odinin kerhotilaan kohdistunut ilkivalta.

Riitoja ja eroja

Viesteistä myös ilmenee, kuinka kirjoittajat kannattavat partiointia ilman tunnuksia.

– Ilman tunnuksia partioon ja nollatoleranssi vittuilulle sekä tummemmalle nahalle, Kouvolan johdon edustaja kommentoi.

– Aion ehdottaa meidän sunnuntain palaverissa, että tästä lähtien joka partiossa on muutama ilman tunnuksia ja surutta turpaan huutelijoille. -- Meillä on Oulussa ihan vitusti mutuja ja vähän odineita. Jos meidän uskottavuus on partiotyttöjen tasolla, ei ole hommassa oikein järkeä, Oulun edustaja puolestaan sanoi.

Ylen julkaisemien viestien perusteella mahdollisia pohdittavia rikosnimikkeitä saattaisivat olla esimerkiksi julkinen kehottaminen rikokseen, yllytys pahoinpitelyyn sekä kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

Poliisiylijohtaja Kolehmaisen mukaan poliisi pyrkii arvioimaan esitutkinnan käynnistämisen edellytykset mahdollisimman ripeästi. Alkuvaiheessa viestien sisällön arvioinnin tekee keskusrikospoliisi.

Poliisin mukaan Soldiers of Odinin merkitys on hiipunut. Jäsenillä on ollut keskinäisiä riitoja ja ihmisiä on eronnut liikkeestä.

Pulmat tiedostetaan myös sisäisissä keskusteluissa.

– Kokelaita pitää melkein karkeilla houkutella mukaan, yksi Odin-johtaja tilitti kevään keskusteluissa Ylen mukaan. 


Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja