Huolta aiheuttanut katupartiointiryhmä heräsi loppuvuodesta horroksesta – poliisi arvioi Soldiers of Odinin tiivistäneen yhteyksiään uusnatsijärjestö PVL:ään

Soldiers of Odin -katupartiointiryhmä nousi jälleen otsikoihin ryhmän asuihin pukeutuneiden miesten julkaistua videon, jossa he astaloita heilutellen kertoivat virittäneensä ansan alaikäisiä tyttöjä vikitteleville miehille. Helsingin poliisilaitos on aloittanut esiselvityksen videon johdosta.

Äärijärjestöjen toimintaa seuraavan poliisitarkastaja Timo Kilpeläisen mukaan järjestö on hivenen yllättävästi aktivoitunut uudella tavalla.

– Noin vuosi sitten näytti hyvin vahvasti, että toiminta on hiipunut, eikä poliisille tullut havaintoja toiminnasta, Kilpeläinen kertoo.

Tilanne kuitenkin muuttui, ja viime vuoden lopussa ja tämän vuoden alussa järjestön tunnuksiin pukeutuneet ihmiset ovat partioineet aiempaa aktiivisemmin kaduilla eri puolilla Suomen. Poliisin näkökulmasta järjestön aktivoituminen tapahtui jo ennen alkuvuodesta paljon uutisoituja Oulun seksuaalirikosepäilyjä.

Hynttyyt yhteen uusnatsien kanssa?

Kilpeläisen mukaan toiminnan voimistuminen voi liittyä siihen, että uusnatsijärjestö Pohjoismainen vastarintaliike PVL:n ja Soldiers of Odin ovat tiivistäneet yhteistyötään. Odineita nähtiin esimerkiksi itsenäisyyspäivänä marssimassa Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäsenten kanssa. Yhteistyö saattaa olla seurausta Pohjoismaisen vastarintaliikkeen kieltoprosessin etenemiseen eri oikeusasteissa.

Toimintaa on Kilpeläisen mukaan ollut erityisesti ulkomaalaistaustaisten suosimilla alueilla, kuten esimerkiksi Itäkeskuksen Puhos-ostoskeskuksessa. Hän ei osaa ottaa kantaa siihen, ovatko partioijat päätyneet fyysisiin välikohtauksiin muiden henkilöiden kanssa. Hänen mukaansa partiot ovat enemmänkin aiheuttaneet pelkoa.

– Halutaan aiheuttaa huolta ja pelkoa alueella oleville. Puhoksen ostoskeskuksen ulkopuolella esiinnyttiin esimerkiksi koirien kanssa, Kilpeläinen kuvailee katupartioita.

Väkivallan kierteen riski

Kilpeläisen mukaan on huolestuttavaa, jos PVL ja Soldiers of Odin tiivistävät yhteistyötään, sillä PVL on avoimesti hyväksynyt paitsi rasismin, niin sen katsotaan myös avoimesti ihannoivan ja hyväksyvän väkivallan. Katupartioryhmän jäsenistössä on vanhastaan ollut myös PVL:n toimintaa tukevia henkilöitä.

– Jos tämänkaltaiseen ideologiaan tulee uusia henkilöitä, niin se on huolestuttava asia, hän sanoo.

–Viranomaistoiminnan kannalta nämä ryhmät ja liikkeet pyrkivät luomaan vastakkainasettelua. Se voi provosoida muita tahoja tähän väkivaltaan, ja voi syntyä kierre, jota on vaikea katkaista.

Esimerkiksi Ruotsissa äärioikeisto ja sitä vastustavat antifasistiset liikkeet ovat käyttäneet väkivaltaa toisiaan vastaan. Vastaavaa on tapahtunut myös Suomessa pienemmässä mittakaavassa.

Poliisi pelkää resurssien kulumista katupartioihin

Kilpeläinen painottaa, että katupartioinnin kaltainen toiminta ei ole Suomen olosuhteissa tarpeen eikä suositeltavaa.

– Edelleenkin Suomessa pitää luottaa siihen, että yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpito kuuluu yksiselitteisesti poliisille.

Hän on huolissaan, että toiminnan myötä poliisin viranomaisresurssit voidaan joutua suuntaamaan rikosten ehkäisystä ja muusta perustyöstä epämääräisten katupartioiden valvontaan.

– Vaikka he sanovat ajavansa hyvää, niin katupartiot aiheuttavat turvattomuutta sekä pelkoa ja kohdistavat toimintansa ulkomaalaisiin ryhmänä, Kilpeläinen kertoo.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja