Mainos

Poliisi näpäyttää autoilijoita: Nuukaillaan väärässä paikassa

Huonosti sidottu kuorma voi johtaa törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, poliisi muistuttaa.

Holtittomasti auton perässä heiluva perävaunu tai huolimattomasti pakattu lasti voi pahimmillaan johtaa kolariin tai auton suistumiseen tieltä. Kuormausturmien takana ovat usein kiire, välinpitämättömyys tai nuukailu.

– Useimmiten tavaraa ei ole sidottu kiinni ollenkaan, tai se on kiinnitetty hyvin puutteellisesti niin, että vetoliinat pääsevät matkan aikana löystymään, ylikonstaapeli Jouko Kilpi Keski-Suomen poliisilaitokselta kertoo.

Itä-Suomen alueella virheellisistä lastauksista johtuvia onnettomuuksia tapahtuu ylikonstaapeli Antti Mönkkösen mukaan silloin tällöin. Tyypillisessä tapauksessa kaatopaikkakuormasta lentää tavaraa tielle. Kesäaikaan muiden autoilijoiden tielle saattaa myös putoilla pölkkyjä.

– Tällaisia näkyjä tulee vastaan aika paljon, jopa päivittäin, Mönkkönen kertoo.

Mönkkösen mukaan nuukuus iskee usein väärässä paikassa.

– Pyykkinaruilla ei kuormaa pidä sitoa, vaan liinoilla, joita saa joko huoltoasemilta tai varaosaliikkeistä, ylikonstaapeli muistuttaa.

Matala ja tasainen lasti paras

Tieliikenteen sujuvuutta edistävän Liikenneturvan mukaan perävaunu on kuormattava niin, ettei se aiheuta haittaa muulle liikenteelle, vahingoita omaisuutta tai putoa tielle.

Kaikki irtotavara on sidottava kiinni ja pölyävä kuorma peitettävä. Jos kuormaa ei ole mahdollista viedä perille peräkärryllä, esimerkiksi laudat saavat ylittää auton takalaidan enintään kahdella metrillä. Jo metrin ylitys on merkittävä punaisella tai punakeltaisella merkkilipulla.

Kilven mielestä kuorma kannattaa lastata kärryyn mahdollisimman matalaksi ja tasaiseksi. Jos painoa on liikaa peräkärryn takana, vaarana on, että jopa ajoneuvon perä nousee ilmaan.

– Tuloksena voi olla kolari tai tieltä suistuminen, Kilpi muistuttaa.

Myös kuorman paino voi aiheuttaa ongelmia, sillä vetoautosta riippuen suurin mahdollinen paino on usein noin 400 kg.

– Jos mukaan lastataan esimerkiksi kiviä, niitä ei tarvitse laittaa mukaan paljonkaan, kun paino on jo yli 400 kiloa.

Poliisi voi huomauttaa varomatonta lastaajaa päiväsakolla, mutta korttikin voi olla vaarassa. Tuomio voi olla jopa törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.