Mainos

Poliisi kuulustelee kymmeniä Ruandan kansanmurhan tutkinnassa

Ruandalaismies vangittuna Suomessa. KRP selvittää tapahtumapaikoilla hänen osuuttaan julmuuksiin.

Keskusrikospoliisi aikoo kuulustella useita kymmeniä ihmisiä Ruandan kansanmurhaepäilyn tutkinnassa.

-He ovat todistajia ja joukkotuhonnasta selviytyneitä sekä ihmisiä, jotka on tuomittu, sanoo KRP:n Ruandassa oleva rikosylikomisario Thomas Elfgren.

Kuulusteluja on tehty tähän mennessä lähes päivittäin. KRP:n viisihenkinen tutkijajoukko on ollut Ruandassa kolmisen viikkoa.

Poliisi on tehnyt myös runsaasti teknistä tutkintaa.

- Tekninen tutkinta tarkoittaa tapahtumapaikkojen kuvaamista. Saamme näin kertomukset ja tapahtumapaikat havainnollistettua, kertoo Elfgren.

KRP:n matka liittyy ruandalaismieheen, joka on vangittu Suomessa. Hänen epäillään osallistuneen kansanmurhan suunnitteluun, johtamiseen ja toteutukseen keväällä 1994.

Kolmannes tutkinnasta pian tehty

Vuonna 1951 syntynyt baptistipappi saapui Suomeen vuonna 2003 ja haki turvapaikkaa. Porvoon käräjäoikeus vangitsi hänet pitkänäperjantaina todennäköisin syin epäiltynä joukkotuhonnasta.

Elfgren ei halua puhua siitä, ovatko poliisin epäilyt vahvistuneet tai ovatko todistajat mahdollisesti tunnistaneet epäillyn miehen.

- Tutkinta täällä on edennyt ihan suunnitelmien mukaisesti, Elfgren tyytyy sanomaan.

Hän arvioi, että poliisitutkimuksista olisi kotiinpaluun jälkeen tehty kolmannes.

- Tutkinta ei ole missään tapauksessa loppusuoralla. Tulemme Suomeen tekemään kotiläksyjä, ja sen jälkeen joudumme ilmeisesti lähtemään uudestaan. Tämän mittaluokan asiassa on vielä paljon tekemättä.

Poliisin tekninen tutkinta on parhaillaan vauhdissa Nyakizussa. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan epäilty johti verilöylyä, jossa hutut surmasivat Nyakizu-vuorelle turvaan hakeutuneet tutsit.

Epäilty yhä vangittuna

Elfgrenin mukaan yhteistyö ruandalaisviranomaisten kanssa on sujunut hyvin. Tutkijat käyvät läpi ruandalaisten viranomaisten keräämää aineistoa samalla kun he itse keräävät lisänäyttöä epäilyjä vahvistamaan.

Tulevaisuudessa tutkintaa ulotetaan myös Ruandan naapurimaihin.

Joukkotuhonnasta epäilty mies on edelleen vangittuna, ja hänen kuulustelujaan on jatkettu. Joukkotuhonnasta voi Suomen lain mukaan saada elinkautisen vankilatuomion.

Hutu-heimolaiset tappoivat Ruandassa noin 800000 ihmistä puolentoista kuukauden kuluessa vuonna 1994. Uhrit olivat tutseja ja maltillisia hutuja.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.