Satoja suomalaisia kateissa – muistatko nämä tapaukset?

Suomessa on 450 pitkän aikaa kateissa ollutta, joita ei ole löydetty 5:23
Suomessa on 450 pitkän aikaa kateissa ollutta, joita ei ole löydetty.

Poliisi kirjaa Suomessa vuosittain noin tuhat katoamisilmoitusta. Vuosittain kateisiin jää keskimäärin noin 15 henkilöä. MTV Uutiset listasi tähän juttuun viime vuosien tunnetuimmat katoamistapaukset, jotka eivät ole ratkenneet.

Juttu on julkaistu alun perin 4. syyskuuta 2023 ja sitä on päivitetty 9. joulukuuta 2023.

Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Risto Lohi sanoo, että katoamisilmoitusten määrät ovat pysyneet melko tasaisina, mutta vaihteluväliäkin on. Pitkään kateissa olleita henkilöitä on tällä hetkellä yhteensä 450. 

– Kun otetaan huomioon, että meillä on metsäinen ja järvinen maa, niin lukema ei ole erityisen suuri, Lohi toteaa.

Matkapuhelimen hätäpaikannuksella ihminen voidaan yrittää löytää, mikäli henkeen ja terveyteen liittyvä vaara on todettavissa. 

Pakkokeinojakin voidaan käyttää, mikäli poliisi epäilee rikosta. Lohi korostaa myös yhteistyötä vapaaehtoisten pelastuspalvelujen ja muiden viranomaisten kanssa.

Viikon kuluttua ilmoituksen jättämisestä noin 160–220 ilmoitusta on edelleen voimassa. 

Sarin, 17,  katoaminen on yksi Suomen rikoshistorian suurimmista mysteereistä – MTV selvitti, mitä lukiolaistytön hämärästä kuolemasta tiedetään 1:44
Sarin, 17,  katoaminen on yksi Suomen rikoshistorian suurimmista mysteereistä. MTV selvitti, mitä lukiolaistytön hämärästä kuolemasta tiedetään.

Katja Miinalainen

Paljon julkisuudessa viime vuosina käsitelty rikoskokonaisuus liittyy sarjasaalistajaksi nimettyyn Mika Moringiin. 

Moring istuu parhaillaan vuosien vankeusrangaistusta seksuaalirikoksista, ja lisäksi hänet on yhdistetty kahden eri naisen katoamiseen.

Toinen heistä on 28-vuotias Katja Miinalainen, jonka taposta poliisi epäilee Moringia. Miinalainen nousi Moringin auton kyytiin elokuussa 2022 Salon Kiikalassa, josta kaksikko jatkoi matkaa Tammelaan, Keski-Suomeen ja Lappiin.

Saara Arva

Moringia epäillään myös vuonna 2019 kadonneen Saara Arvan tapaukseen. Arva on syntynyt vuonna 1984.

Poliisin mukaan viimeisin havainto Arvasta oli Konnevedeltä Neiturin kanavalla elokuun viimeisen päivän illalta. 

Lisäksi mustasta Audista ja Moringin tuntomerkkeihin sopivasta miehestä on tehty havainto samana iltana Tervossa Koskentiellä rannan lähellä olevalla levähdyspaikalla. Tiedossa ei ole, onko Arva ollut tuolloin hänen seurassaan.

Poliisin tietojen mukaan Moring oli käynyt seuraavana päivänä puolenpäivän jälkeen Kuopiossa Motonetissä, josta hän oli palannut Vesannon suuntaan.

Riina Mäkinen

19-vuotias Riina Mäkinen nähtiin tiettävästi viimeisen kerran toukokuussa 2017, kun hän liikkui Loviisan alueella erään miehen seurassa. Varmoja havaintoja ei tämän jälkeen ole tehty.

Tapaus on ollut pimeänä jo yli kuusi vuotta eikä kukaan tiedä, mitä Mäkiselle tapahtui. 

Poliisi epäilee naisen joutuneen henkirikoksen uhriksi, mutta Mäkisen kanssa viimeksi liikkunutta miestä ei asiassa epäillä. 

Kai Salomaa 

Vaasalainen 46-vuotias Kai Salomaa katosi Karvialla toukokuun puolivälissä vuonna 2003. Hän lähti iltapäivällä tuttaviensa luota vuoden 1988 Honda Civic -merkkisellä henkilöautolla, jonka hän oli vasta ostanut. 

Poliisi on arvioinut, että Salomaa joutui henkirikoksen uhriksi ja että taustalla voisi olla huumeisiin liittyvä velkasuhde.

Poliisi tutki Salomaan tapausta alun perin tappona, mutta tämän vuoden keväällä tutkintanimike vaihtui murhaksi. Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jan Aarnisalo sanoo, että syynä olivat poliisin saamat uudet tiedot.

Salomaan ruumista ei ole löydetty. Maastoetsintöjä on tehty ainakin Pohjanmaan alueella.

Juttua päivitetty ja julkaistu uudelleen 9.12. klo 16.10, poistettu jutusta tiedot Rasmus Takaluomasta, joka löytyi menehtyneensä syksyllä 2023.

Lue myös:

    Uusimmat