Mainos

Poliisi jahtaa WinCapitan aivoja

WinCapita-epäilty Hannu Kailajärvi, kuva: KRP

Keskusrikospoliisi on julkaissut sijoitushuijaus WinCapitan pääepäillyn kuvan. Vuonna 1962 syntynyt Hannu Kailajärvi on etsintäkuulutettu kansainvälisesti ja nyt poliisi kaipaa myös kansalaisilta tietoja miehen olinpaikasta.

WinCapita lupasi jäsentensä sijoituksille huipputuottoja valuuttakaupan avulla. Tutkinnanjohtaja Maria Vuorivirta-Heikkinen kertoo, että Kailajärvellä on ollut merkittävä rooli huijauksen organisoimisessa.

- Olemme tehneet paljon tutkintatyötä sekä kotimaassa että ulkomailla. Selvitystemme perusteella Kailajärveä voidaan pitää pääepäiltynä ja hänen kiinnisaamisensa on erittäin tärkeää tämän rikoksen selvittämiseksi.

Epäillyn kuvan julkaiseminen on poliisilta aina poikkeuksellinen toimi. Vuorivirta-Heikkisen mukaan Kailajärven kohdalla julkaisua puolsi erityisesti rikoksen yhteiskunnallinen merkittävyys.

- WinCapitan toiminta on ollut yhteiskunnalle erittäin vahingollista. Sen voi havaita jo pelkästään tehtyjen rikosilmoitusten määrän ja asianomistajien kärsimän tappion perusteella.

Kailajärven on epäilty piileskelevän ulkomailla. Viimeinen virallinen osoite hänelle on merkitty Espanjaan. Vuonna 2006 hänet tuomittiin törkeästä velallisen epärehellisyydestä ja kirjanpitorikoksesta. Tuomiot liittyvät Kailajärven erotiikkaravintolan bisneksiin Tampereella.

Kailajärven lisäksi poliisin pääepäiltyjen listalla on kymmenkunta nimeä. Kaikkiaan epäillyiltä on takavarikoitu omaisuutta erilaisin toimenpitein noin 15 miljoonan euron edestä.

Poliisi karsii rönsyt tutkinnasta

Maaliskuussa taivaan tuulin kadonnut WinCapita on todennäköisesti koko Pohjoismaiden historian suurin huijaus. Siinä on ollut mukana noin 10 000 ihmistä ja klubin läpi kulkeneen rahan määrä lähentelee sataa miljoonaa. Poliisille esitutkinta on ennennäkemätön ponnistus.

- Haasteellista tässä on tietenkin laajuus. Olemme syyttäjän kanssa pyrkineet jo varhaisessa vaiheessa rajaamaan työtä niin, että esitutkinta ja tuomioistuinkäsittely voidaan toteuttaa mahdollisimman yksinkertaisesti.

Vaikka tutkinnan aikana on tullut esiin monia muitakin huijausepäilyjä, tutkijat pitävät tiukasti katseen WinCapitassa.

- Kyllä meidän tulee keskittyä tämän rikoksen selvittämiseen ja mahdollisimman paljon karsia kaikkea ylimääräistä tästä ympäriltä.

Poliisin tavoitteena on saada ensimmäiset juttukokonaisuudet syyttäjälle vuodenvaihteeseen mennessä.

Tuhannen rikosilmoituksen raja rikkoutui

WinCapita-epäillyiltä on takavarikoitu omaisuutta tähän mennessä yli 13 miljoonan euron edestä. Rikosilmoitusten määrä on noussut yli tuhannen - eniten ilmoituksia on tehty Kuopiossa ja Helsingissä.

Alueellisesti eniten ilmoituksia on Etelä-Suomen läänin alueelta (30 % ilmoituksista). Maakunnallisessa tarkastelussa erottuvat selvästi Uusimaa (18 %), Pohjois-Savo (17 %) sekä Pohjois-Pohjanmaa (13 %).

Yksittäisiltä paikkakunnilta eniten ilmoituksia eli 78 kappaletta on tehty Kuopiossa.

Vaikka klubin katoamisesta on jo reilusti yli puoli vuotta, rikosilmoituksia tippuu edelleen tasaista tahtia.

WinCapita-vastuuta ei voi paeta

Tutkinnanjohtaja Vuorivirta-Heikkinen kehottaa edelleen kaikkia huijatuksi itsensä tuntevia ottamaan yhteyttä paikalliseen poliisin. Sen jälkeen rikosilmoituksen teolle sovitaan aika, jolloin omasta tapauksesta pääsee keskustelemaan kasvokkain poliisin kanssa. Mukaan kannattaa ottaa kaikki omaan sijoitukseen liittyvä aineisto.

- Esimerkiksi tilisiirtokuitit ovat hyödyllisiä tutkinnassa. Paikallispoliisilta aineisto toimitetaan tänne keskusrikospoliisin Oulun-yksikköön ja siitä asia menee eteenpäin.

Vuorivirta-Heikkinen painottaa, että on jokaisen oma asia päättää rikosilmoituksen teosta. Osa klubin jäsenistä on sekä menettänyt omat rahansa että värvännyt muita mukaan WinCapitaan. Jotkut heistä saattavat ajatella, että asiasta vaikeneminen olisi paras ratkaisu.

- Tällaista ajattelua tosiaan esiintyy, mutta malta vastuulta ei voi kuitenkaan välttyä. Meillä on tarkoitus olla yhteydessä kaikkiin WinCapitan jäseniin tutkinnan aikana. Erikseen sitten määritellään, kuka on asianomistajan ja kuka epäillyn asemassa, Vuorivirta-Heikkinen selittää.

WinCapitaan sijoittaneet voivat halutessaan ottaa yhteyttä keskusrikospoliisiin lisätietojen saamista varten ma-pe klo 8-16 puhelinnumeroon 071 878 5003.

Sähköpostiosoitteeseen krp-wincapitatutkinta@krp.poliisi.fi voi lähettää WinCapitaa koskevia tietoja ja vihjeitä sekä kysymyksiä, jotka koskevat henkilön omaa sijoitusta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.