Mainos

Poliisi ja Tulli paljastivat laajan järjestäytyneen rikollisryhmän

Laaja rikollisryhmä on jäänyt poliisin ja tullin haaviin. Lähinnä Etelä-Suomessa toiminut ryhmä on keskittynyt huume- ja talousrikoksiin.

Poliisi ja Eteläinen tullipiiri ovat paljastaneet huumausaine- ja talousrikoksiin keskittyneen järjestäytyneen rikollisryhmän, jonka toimintaan liittyy myös ampuma-aserikoksia, räjähteiden hallussapitoa, väkivaltarikoksia sekä rahanpesua. Ryhmä on toiminut pääasiassa Etelä-Suomen alueella. Rikoskokonaisuudessa on kaikkiaan noin 70 epäiltyä. Yhdeksän henkilöä on tällä hetkellä vangittuna.

Ryhmän jäsenten tekemiksi epäiltyjen rikosten esitutkinta kohdistuu vuosiin 2001-2003. Tänä aikana ryhmän ja sen kanssa yhteistyössä toimineen henkilön epäillään tuottaneen Suomeen ainakin noin 60 kiloa hasista, 14 kiloa amfetamiinia, 5 000 ekstaasitablettia sekä 100 grammaa kokaiinia. Huumausaineet on hankittu pääasiassa Virosta sikäläisten rikollisten kautta. Ryhmään kuuluvien epäillään myös kasvattaneen marihuanaa ainakin 12 kilon verran. Huumausaineiden katukauppa-arvo on yli miljoona euroa.

Esitutkinnan aikana on takavarikoitu useita kiloja eri huumausaineita. Suurin yksittäinen erä oli 9 kiloa amfetamiinia, jonka tulli ja poliisi takavarikoivat kesäkuussa 2003 maastokätköstä Tuusulasta. Lisäksi toisesta maastokätköstä Vantaalta takavarikoitiin noin 100 grammaa kokaiinia.

Ryhmän jäljiltä on saatu poliisin haltuun neljä käsikranaattia, neljä konetuliasetta, yksi haulikko, neljä kivääriä, yhdeksän käsiasetta, aseisiin kuuluvia ampumatarvikkeita sekä kymmeniä kaasusumuttimia.

Useita yrityksiä mukana rikoksissa

Eräät huumausainerikoksista epäillyt ryhmän jäsenet ovat olleet mukana yritystoiminnassa, jossa heidän epäillään syyllistyneen talousrikoksiin. Jäsenten määräysvallassa on ollut teline- ja rakennusalan yrityksiä, joita on laillisen toiminnan ohella käytetty rikolliseen toimintaan.

Rikosepäilyjä tutkitaan törkeinä veropetoksina, kirjanpitorikoksina ja rekisterimerkintärikoksina, joiden vahinkoarvo on noin 1,3 miljoonaa euroa. Tutkinnassa on tähän mennessä saatu rikoshyötyä viranomaisten haltuun noin 220 000 euron arvosta.

Verkko ulottuu myös Ruotsiin

Ryhmän toimintaan liittyvistä noin 70 henkilöstä on esitutkinnan aikana ollut pidätettynä tai vangittuna 54 henkilöä. Ryhmää on osittain johdettu vankilasta, missä siihen kuuluvia henkilöitä on ollut tuomittuna aiemmista rikoksistaan. Ryhmältä huumausaineita hankkineille noin 30 henkilölle on jo annettu useita tuomioita Tuusulan, Vantaan ja Lahden käräjäoikeuksissa. Nämä tuomiot ovat tulleet sekä törkeistä huumausainerikoksista että huumeiden levitys- ja käyttötason rikoksista pääasiassa Keski-Uudenmaan alueella.

Eräillä ryhmän jäsenillä on ollut rikollista toimintaa myös Ruotsissa, minkä vuoksi tutkintaa on tehty yhteistyössä Ruotsin poliisin kanssa.

Pääkäsittely käräjäoikeuteen helmikuussa

Ryhmän tekemiksi epäiltyjen rikosten tutkintaan ovat osallistuneet keskusrikospoliisi, Helsingin, Vantaan, Keski-Uudenmaan, Lahden ja Joensuun poliisilaitokset sekä Eteläinen tullipiiri. Ryhmän kokonaisvaltaisesta tutkinnasta ja erityisesti huumausainerikosten tutkinnasta vastaa keskusrikospoliisi, talousrikoshaarasta Helsingin ja Vantaan poliisit. Maastokätköistä takavarikoitujen 9 kilon amfetamiinierän ja 100 gramman kokaiinierän tutkinnasta on vastannut Lahden tulli.

Ryhmän ydinjoukkoa vastaan on huume- ja asejuttujen osalta nostettu syyte 31.12.2003. Asian pääkäsittely alkaa Vantaan käräjäoikeudessa helmikuussa. Syytettyinä on yhteensä 15 henkilöä, joista 11 henkilön epäillään kuuluvan tai kuuluneen ryhmään. Talousrikosten osalta tutkinta saadaan päätökseen kevään 2004 kuluessa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.