Mainos

Poliisi hälytetään yhä useammin kotikäynnille

Järjestyspoliisin hälytystehtäviin liittyvät yleensä alkoholi ja päihtyneet ihmiset. Poliisi onkin huolissaan lisääntyneestä alkoholin kulutuksesta.

Poliisin hälytystehtävien määrä on jatkuvassa kasvussa etenkin suurissa taajamissa, arvioi Oulun poliisilaitoksen järjestysosaston johtaja, apulaispoliisipäällikkö Juhani Saranki. Hänen mukaansa erityisesti kotihälytysten määrä on lisääntynyt.

Esimerkiksi Oulun kihlakunnan alueella kiireellistä hoitamista vaativat hälytystehtävät lisääntyivät viime vuonna 3000:lla, joten niitä oli 13,5 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Kaikkiaan kiireellisesti tai välittömästi hoidettavia hälytystehtäviä on kihlakunnassa vuodessa noin 25 000.

- Meillä hälytystehtävien määrä kasvoi viime vuonna yhtä paljon kuin esimerkiksi Kuusamon kihlakunnassa hoidettiin vastaavia tehtäviä yhteensä koko vuoden aikana, Saranki vertaa.

Kotihälytystehtäviä kirjattiin Oulussa liki 3000, kun niitä vielä kuusi vuotta sitten oli noin 1300. Sarangin mukaan tyypillisin kotihälytystehtävä koskee tapausta, jossa esimerkiksi humalainen häiriköi asunnossa. Toiseksi eniten poliisia soitetaan hätiin silloin, kun naapurustosta kantautuu aamuyön tunteina häiritsevää meteliä tai musiikkia. Vasta kolmantena tulevat perheväkivaltatapaukset.

Päihtyneet asialla

Saranki kertoo, että järjestyspoliisin hälytystehtäviin liittyvät yleensä alkoholi ja päihtyneet ihmiset. Hän onkin huolissaan alkoholin kulutuksen jatkuvasta kasvusta.

- Pelkään, että alkoholin yhteiskunnalle ja sen yksittäisille jäsenille aiheuttamat ongelmat ovat tulevaisuudessa vielä nykyistä suuremmat. Tunnettuahan on, että alkoholin kulutuksen kasvu vaikuttaa muun muassa huumausaineiden käytön lisääntymiseen. Osa alkoholin käyttäjistä siirtyy ennemmin tai myöhemmin huumeiden käyttäjäksi.

Saranki toivoo, että yhteiskunnassa löydettäisiin yhteinen näkemys siitä, millä tavalla kasvavaa alkoholin kulutusta pystyttäisiin vähentämään.

- Poliisin kasvavan tehtävämäärän rajoittamiseksi se on vain yksi konsti monista, mutta ei varmaan kaikista vähäisin.

Saranki harmittelee sitä, että lisääntyneet hälytystehtävät vievät poliisin voimavaroja valvonnan puolelta.

- Poliisin pitäisi näkyä kaduilla ja toreilla, ja sillä pitäisi myös olla mahdollisuus oma-aloitteisesti puuttua havaitsemiinsa epäkohtiin. Kun hälytystehtävien määrä kasvaa, me emme pysty toteuttamaan valvontaa niin paljon kuin olisi tarpeen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.