Poliisi haluaa kaikkien sormenjäljet

Uusi poliisiylijohtaja Mikko Paatero haluaa koko kansan sormenjälkirekisterin poliisin käyttöön. Paateron mukaan poliisi voisi hyödyntää tietoja, kun se tutkii tai ehkäisee ennalta vakavia rikoksia.

Paateron mukaan olemassa oleva DNA-rekisteri ja jalanjälkirekisterikin ovat tuottaneet varsin hyvää tulosta, ja samaan sarjaan kuuluu hänen mielestään myös sormenjälkirekisteri. Paatero kuitenkin korostaa, että kyse ei ole mistään poliisin erityisesti ajamasta asiasta, vaan että sormenjälkirekisterin avulla törkeiden rikosten selvittäminen tehostuisi merkittävästi. Paatero luottaa yhteiskunnan päättäjiin, että he osaavat tehdä oikeiksi katsomansa ratkaisut.

Aamulehden mukaan rekisterin perustamista valmistelevassa sisäministeriön työryhmässä on pohdittu rajan vetämistä törkeisiin rikoksiin ja henkirikoksiin.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio on huolissaan ehdotuksesta luovuttaa sormenjälkirekisteri poliisin käyttöön. Hänen mukaansa mahdolliset virheet tai väärinkäytökset aiheuttaisivat vakavaa haittaa kansalaisille.

Sormenjälkirekisterin käyttöön otto vaatisi tietosuojavaltuutetun mukaan lakimuutoksen.

- Tässä huolestuttaa ensinnäkin se asia, että meillähän on tuntomerkkien ottamisesta sinänsä tarkat lakisäännökset ja nyt tässä ikäänkuin joudutaan pohtimaan sitä, että avataanko tässä keittiön ovi siihen, että henkilöt, kunnon kansalaiset hakee passia niin heistä tulee samankaltaisia rikoksista epäiltyjä kuin kaikista niistä henkilöistä, joiden tuntomerkit poliisi on perinteisesti ottanut.

Jotta rekisteri voitaisi perustaa lakimuutoksia olisi tehtävä, kertoo Aarnio

- Varmasti moniakin lakeja pitää muuttaa. Passilakia, poliisin henkilötietojen käsittelystä annettua lakia ja pakkokeinolakia. Ja mahdollisesti sitten vielä jotain esitutkintalakia tai vastaavaa.

Sormenjälkiä ruvetaan keräämään passeihin viimeistään ensi kesänä.

Päätöksen rekisterin perustamisesta tekee eduskunta. Lähes kaikkien suomalaisten aikuisten sormenjäljet olisivat rekisterissä kymmenen vuoden päästä.

Uudet rekisteriä koskevat lait on tarkoitus saada voimaan ensi keväänä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat