Poliisi ei ehdi selvittää kaikkia nuorten rikoksia Vantaalla, sillä tapauksia on niin paljon – "Olemme ihan täystyöllistettyjä"

Nuorten rajut rikokset huolettavat poliisia – osa tapauksista jää tutkimatta Itä-Uudenmaan alueella 1:54
Poliisi ei ehdi selvittää kaikkia nuorten tekemiä rikoksia Vantaalla, sillä tapauksia on niin paljon.

Vantaalla ja lähialueilla on tapahtunut alkukesän aikana useita vakavia ryöstö- ja väkivaltarikoksia, joista epäillään teini-ikäisiä nuoria. Vakavat nuorisorikokset työllistävät Itä-Uudenmaan poliisia niin, ettei lievempien tapausten tutkintaan ole tällä hetkellä aikaa. 

Vantaan Länsimäessä sijaitsevalla bussipysäkillä puukotettiin kesäkuun alkupuolella bussikuskia. Tekijöiksi epäillään teini-ikäisten nuorten joukkoa. 

Vantaan Kaivokselassa puolestaan tutkitaan rikossarjaa, jossa viiden nuoren epäillään ryöstelleen sivullisia väkivaltaisesti jopa parin viikon ajan touko- ja kesäkuun taitteessa. 

Rajamäessä selvitellään tapon yritystä, jossa toinen epäillyistä on alaikäinen. 

Karuja esimerkkejä riittää. 

– Tämä kulunut kevät ja alkukesä on ollut aika kiireistä nuorten tutkinnassa. Meillä on lukuisia törkeitä ryöstöjä, ryöstöjä ja jopa tapon yrityksiä tutkinnassa. Olemme ihan täystyöllistettyjä tällä hetkellä, Itä-Uudenmaan poliisin nuorisorikosryhmän rikoskomisario ja tutkinnanjohtaja Marko Särkkä kertoo. 

Lievempiä rikoksia jätetään selvittämättä

Nuorisorikollisuudesta ja etenkin nuorten tekemistä ryöstöistä on puhuttu viime vuosina paljon, mutta ilmiö ei näytä laantumisen merkkejä ainakaan Itä-Uudenmaan poliisin alueella.

Päinvastoin.

Tällä hetkellä juttuja on poliisin pöydällä niin paljon, ettei lievempiin tapauksiin ehditä edes puuttua.

– Me olemme joutuneet keskeyttämään perusmuotoisten rikosten selvittämistä nyt toistaiseksi ja keskittymään vakavampien rikosten tutkintaan, Särkkä kertoo. 

Vähemmälle huomiolle jäävät tällä hetkellä esimerkiksi nuorten tekemät perusmuotoiset pahoinpitelyt, lievät pahoinpitelyt, kunnianloukkaukset, näpistykset ja liikenneturvallisuuden vaarantamiset.

– Tällaiset lievemmät rikokset, Särkkä summaa. 

Raskas prosessi vie poliisin aikaa

Omat haasteensa nuorisorikostutkintaan tuo se, että kun kyse on nuorista, prosessi on raskaampi kuin aikuisten välisissä asioissa. 

Mukana ovat aina sosiaalityö ja huoltajat. Tarkoituksena on tarjota nuorille tukea ja ohjausta rikosprosessin ohella. Kyse on myös lain vaatimuksista. Usein soppaan lisätään vielä esimerkiksi tulkkeja ja törkeissä rikosepäilyissä oikeusavustajia. 

Poliisin työaikaa kuluu helposti aikataulutukseen ja byrokratiaan. 

– Monta kertaa saa lehdistä lukea, kun poliisi ei tee mitään. Mutta jos meillä otetaan kiinni joku nuori esimerkiksi ryöstöstä epäiltynä ja hänet pidätetään ja mahdollisesti vangitaan, siinä menee äkkiä yksi päivä kuulustelun kanssa. Täytyy soittaa monta puhelua ja sovittaa kaikki aikataulut yhteen, rikosylikonstaapeli Pia Katajala kertoo.

Nuorten tutkintaryhmän ryhmänjohtajana toimivalla Katajalalla on pitkä, noin 15 vuoden kokemus nuorten kanssa työskentelystä. Hän on nähnyt poliisityön realiteetit läheltä.

– Nuoren kanssa kuulustelutilanne on myös huomattavasti työläämpi kuin aikuisten kanssa. Nuorelle pitää usein selittää paljon tarkemmin niitä kysymyksiä, että mitä niillä haetaan takaa. Se on erittäin työlästä, hän kertoo. 

"Poliisihan ei yksin tätä ongelmaa pysty ratkaisemaan"

Esimerkiksi nuorten tekemien ryöstöjen määrä on kasvanut Vantaalla viimeisten vuosien aikana moninkertaiseksi. 

Poliisilaitoksen johto ei säästele sanojaan tilanteesta puhuessaan. Apulaispoliisipäällikkö Seppo Kujalan mukaan nuorten ryöstörikollisuus on "lähtenyt käsistä". 

Millaisin keinoin nuorisorikollisuutta pitäisi sitten suitsia? 

Helppoja ratkaisuja ei rikoskomisario Särkän mukaan ole. 

– Poliisihan ei yksin tätä ongelmaa pysty ratkaisemaan. Me teemme omalta osaltamme sen mihin pystymme. Kyllä peräänkuuluttaisin tässä yhteiskunnallista vastuunottoa ihan kotiolosuhteista muihin viranomaisiin. Sillä tavalla ehkä saataisiin jonkin näköinen ratkaisu tähän tilanteeseen. Tai ainakin saataisiin parannettua sitä tilannetta, hän pohtii. 

Pieniä onnistumisiakin on silti saatu. 

Itä-Uudenmaan poliisissa on päätetty, että vakavimmista rikoksista epäiltyjä nuoria vaaditaan nyt käräjäoikeudessa tutkintavankeuteen aina, kun se on mahdollista ja perusteltua.

Ankara linja vaikuttaisi Särkän mukaan herätelleen ainakin joitain nuoria rikoksentekijöitä. 

– Vanhempi kollegakin kertoi, että kyllä siellä hyvin totisella naamalla käräjäoikeudessa istutaan, ja osa siitä porukasta ei välttämättä sen jälkeen enää syyllisty uusiin rikoksiin. Se on kyllä sellainen pysähdyksen paikka tälle nuorelle, jos näinkin pitkälle joudutaan menemään. 

Lue myös:

    Uusimmat