Mainos

Poliiseja palkittiin mitalein – kaksikko veti itsemurhaa yrittäneen sillalta

Kaakkois-Suomen poliisi on palkinnut tänään kolme ansioitunutta poliisia hopeisilla ansiomitaleilla.

Poliisipäällikkö Ossi Lähdesmäki luovutti poliisin hopeiset ansiomitalit perjantaina Heikki Kontulaiselle, Timo Härköselle sekä Pekka Mantereelle.

Kaikki toimivat vanhempina konstaapeleina Kaakkois-Suomen poliisilaitoksella. Mitalit kertovat siitä, että poliisit ovat olleet työtehtävissään erinomaisen ansiokkaita ja kyseisiä työtehtäviä pideään tavanomaista korkeatasoisempana työsuorituksena.

Kaksikko pelasti itsemurhalla uhanneen

Kontulainen ja Härkönen pelastivat viime huhtikuussa itsemurhalla uhanneen henkilön sillalla Imatralla.

Henkilö oli poliisien saapuessa ehtinyt jo kiivetä sillalle ja aikoi surmata itsensä. Poliisit ottivat hänestä tukevan otteen ja yrittivät saada häntä sillan puolelle takaisin. Henkilö alkoi kuitenkin rimpuilla voimakkaasti ja oli vaarana, että myös poliisit olisivat suistuneet sillalta alas.

Lopulta itsemurhalla uhannut saatiin kuitenkin vedettyä takaisin sillalle ja toimitettiin sairaalaan.

– Joka päivä tehdään pieniä ihmeitä ja tekoja, jotka eivät nouse esille. Henkilökohtaisesti ajattelen palkitun työtehtävän suorittamista, että arviointi tunnustuksen ja selvityksen välillä on pieni. Kun on kylmä ja viima puhaltaa, se hetki jolloin pelastettava henkilö irrottaa otteen, on lyhyt. Vastakkainasettelu on häilyvä, tällä kerralla tuli tunnustus. Työtehtävällä sanat ja puheet eivät aina tehoa, joten on pakko ryhtyä tekoihin. Tehtävissä henki ja terveys ovat aina tärkeimpiä, toteaa Timo Härkönen.

Ansiomitalien perusteena sanottiin, että poliisikaksikko pelasti ihmishengen ja he vaaransivat konkreettisesti oman turvallisuutensa työtehtävää suorittaessa.

Kontulainen on aiemminkin pelastanut ihmishengen toimimalla samoin samassa paikassa. Myös hänen ohjaamansa koira on aiemmin saanut Vuoden sankarikoira -tittelin.

– Ensin palkitaan koirat, sitten miehet. Palkitseminen ja arvostuksen saaminen on hyvä juttu. Vaikka yksittäinen poliisimies saa tämän huomionosoituksen, tämä lämmittää koko Kaakon poliisihenkilöstön mieltä, sanoo Heikki Kontulainen.

Poliisi elvytti pahoinpitelyn uhrin

Pekka Mantere oli viime huhtikuussa poliisitehtävällä Kotkassa. Siellä pahoinpitelyn uhri oli löytynyt tajuttomana, ja Mantere ilmoitti hätäkeskukseen, ettei uhri hengitä.

Hän aloitti elvytyksen ja jatkoi sitä ensiavun saapumiseen saakka.

Ensihoitopartio oli todennut, että ilman ensiapua uhri olisi todennäköisesti menehtynyt. Poliisin tekemä paineluelvytys oli edesauttanut sydämen käynnistymistä ja rytmiin saattamista. Uhri on edelleen elossa.

– Tehtävä oli keikka muiden joukosta, puolet ansiosta kuuluu vakituiselle partiokaverille, totesi Mantere palkintokahvien lomassa.

Ansiomitalin perusteissa todettiin, että Mantereen olevan ennakkoluuloton ja oikeaoppinen elvyttäminen sekä hengen pelastaminen tilanteessa, jossa poliisi on paikalla ennen ambulanssia, osoittaa tavanomaisesta poikkeavaa ansiokasta toimintaa. 

Poliisin rohkea ja ripeä toiminta pelasti kuljettajan hengen Floridassa keväällä. Video ei välttämättä sovi kaikkein herkimmille katsojille.

1:33

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja