He ovat sankareita – presidentti Niinistö palkitsi hengen pelastaneita mitalein: Listalla puukkosurman pysäyttäjä ja Thaimaan luolasukeltaja

2:47

Tasavallan presidentti on myöntänyt hengenpelastusmitalit seitsemälle suomalaiselle.

Mitalit myönnetään "tunnustukseksi erittäin rohkeasta tai neuvokkaasta taikka hengenvaaran uhalla suoritetusta teosta, jolla toisen ihmisen henki on pelastettu uhkaavasta vaarasta".

Listan tunnetuin nimi on Mikko Paasi, joka oli julkisuudessa viime kesänä, kun Paasi oli sukeltajana pelastamassa Thaimaassa luolastoon jäänyttä 11–16-vuotiaiden jalkapallojoukkuetta.

Mitalin sai myös Torsti Kirvelä, joka havaitsi naapuritalossa syttyneen tulipalon. Hän siirtyi välittömästi palavaan rakennukseen, josta hän onnistui työntämään ulos yksin oleskelleen pyörätuolissa olleen liikuntarajoitteisen miehen.

Tauno Vuorisalo, Raimo Korhonen ja Seppo Kallio saivat mitalit pelastettuaan veden varaan joutuneita henkilöitä.

Yhteistä teoille oli rohkeuden lisäksi neuvokkuus: Vuorisalo työnsi soutuvenettään jääsohjossa 200 metriä päästäkseen jäihin pudonneen henkilön luokse. Kallio onnistui vetämään hukkuvan henkilön ylös jäistä narun ja potkukelkan avulla, ja Korhonen hyödynsi pelastustapauksessa ohuita suksisauvoja.

Mitali puukkosurman estämisestä

Sami Hauta osoitti poikkeuksellista rohkeutta syöksymällä lähes vaistonvaraisesti kohti pyörivää ralliautoa. Näin Hauta onnistui pelastamaan oman poikansa auton alta. Tilanteessa menehtyi yksi henkilö.

Jaakko Korhonen onnistui pysäyttämään henkirikoksen yrityksen.

Korhonen oli kävelemässä toisen henkilön kanssa, kun entuudestaan tuntematon henkilö pysäytti heidät ja sanoi, että hänellä on lahja. Puukottaja löi puukolla Korhosen seurassa ollutta henkilöä, joka kaatui maahan.

Puukottaja sai puukoniskuja perille, mutta Korhosen onnistui vääntää hyökkääjää leuasta taaksepäin ja samalla tarttua puukottajaa kädestä, jossa veitsi oli. Korhonen huusi apua, ja lähistöllä olleet ihmiset tulivat auttamaan veitsen pois ottamisessa. Poliisit saivat kiinni puukottajan, joka kertoi yrittäneensä tappamaan Korhosen kanssa liikkuneen henkilön.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja