Mainos

Markku oli töissä autoliikkeessä, kun korjaamon työntekijät näkivät bussin syöksyvän alas sillalta: "Laitoimme ihmisiä pötkölleen nurmikolle"

1:50
Katso videolta turmaillan uutislähetys traagisesta onnettomuudesta

Kuopiossa elokuussa sattunut bussiturma on jäänyt monen ihmisen mieleen. Eikä vähiten heidän, jotka riensivät apuun, kun näkivät linja-auton syöksyvän alas korkealta sillalta. Tänään onnettomuustutkintakeskus kertoo tulokset onnettomuudesta tehdystä tutkinnasta. 

Tämä juttu on julkaistu alun perin syyskuussa 2018. MTV Uutiset julkaisee sen uudelleen, koska tänään maanantaina 29.4. onnettomuustutkintakeskus pitää tiedotustilaisuuden valmistuneesta tutkinnasta.  

Elokuussa Kuopiossa sattuneen bussiturman sankaripelastajat on palkittu Suomen Punaisen ristin tunnustuspalkinnolla.

Neljä ihmistä kuoli ja useita loukkaantui, kun Pohjois-Ruotsin Kalixista Kuopioon matkalla ollut bussi syöksyi rampilta kaiteen läpi ja putosi junaradalle perjantai-iltapäivänä 24. elokuuta.

Bussissa oli kyydissä kuljettajan lisäksi 21 matkustajaa.

Mekaanikot todistivat turmaa omin silmin

Turmapaikan viereisen autoliike Miettisen korjaamon mekaanikot todistivat omin silmin, kuinka linja-auto syöksyi alas junaradan ylittävältä sillalta.

– He riensivät heti auttamaan ja soittivat hätäkeskukseen, kertaa autoliikkeen toimitusjohtaja Markku Miettinen dramaattisia hetkiä.

Kymmenkunta korjaamon työntekijää kiiruhtivat bussin luokse. Yksi heistä soitti hätäpuhelun ja varmisti, että radalla on turvallista toimia.

– Kaikki toimivat oma-aloitteisesti eikä yhtään epäröity. Kyllä he toimivat uskomattomalla tavalla. Olen heistä erittäin ylpeä.

Mekaanikot auttoivat matkustajia ulos haasteellisissa olosuhteissa kallioseinämää vasten lepäävästä bussista ja kantoivat pahemmin loukkaantuneita autoliikkeen pihalle.

"En meinannut uskoa tapahtunutta"

Miettinen itse sai tiedon turmasta, kun eräs asiakas juoksi kertomaan siitä liikkeen kahvioon.

– En meinannut uskoa, mitä oli tapahtunut.

Miettinen osallistui pelastustöihin auttamalla ihmisiä nousemaan pengertä ylös.

– Laitoimme ihmisiä pötkölleen nurmikolle, että verenvuoto vähenisi.

Traaginen tilanne iski tajuntaan myöhemmin

Traaginen tilanne iski Miettisen tajuntaan vasta myöhemmin.

Noin kuukauden myöhemmin asiat eivät enää pyöri päivittäin mielessä, vaikka turmapaikka on työpaikan takapihalla muistuttamassa onnettomuudesta.

– Tapahtumia on purettu työporukalla moneen kertaan.

– Nyt on jo helpompi analysoida sitä tilannetta. Silloin ei ollut aikaa, kun kaikki vain toimivat.

Kuopion kaupungin kriisiapuryhmä vieraili autoliikkeen työntekijöiden luona onnettomuutta seuraavalla viikolla, ja Kuopion pelastuslaitos kutsui pelastustöissä olleet autoliikkeen työntekijät vieraakseen.

Punainen risti palkitsi pelastajat

Suomen Punainen risti myönsi eilen yrityksen työntekijöille kunniakirjan sekä Hädän kolmet kasvot -pienoisveistoksen huomionosoituksena esimerkillisestä toiminnasta.

Kunnianosoitus tuli työyhteisölle täysin yllätyksenä.

– Todella hyvälle se tuntuu. Meidän korjaamon mekaanikot tekivät hyvää työtä, kertoo ylpeä toimitusjohtaja.

Punaisen ristin Savo-Karjalan piirin toiminnanjohtaja Kaisu Haataja kertoo, että huomionosoitus myönnettiin esimerkillisestä toiminnasta ihmishenkien pelastamiseksi.

– He olivat ensimmäisinä onnettomuuspaikalla ja maallikkoina aloittivat hätäensiavun. Pelastuslaitoksen mukaan siellä tehtiin juuri oikeat toimenpiteet ennen kuin he saapuivat paikalle.

Haatajan mukaan on harvinaista, että työyhteisöille myönnetään tällainen palkinto.

– Tämä oli niin iso tapahtuma ja esimerkillinen teko, että Punaisen ristin Savo-Karjalan piirin hallitus teki palkitsemisesta esityksen pääsihteerille.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja