Pokémon Go -peliä pelanneet poliisit jahtasivat rosvon sijaan "taskuhirviötä" – saivat potkut

Myymälärosvon sijaan poliisit päättivät lähteä Snorlaxin perään. Myöhemmin he saivat potkut. Vuonna 2017 sattuneesta tapauksesta annettiin hiljattain uusi päätös, jonka mukaan potkut olivat perustellut, kertoo BBC.

Los Angelesissa kaksi poliisia sai potkut, kun he lähtivät jahtaamaan myymälävarkaan sijaan "taskuhirviötä", eli Pokémon-hahmoa. Kysessä oli hittipeli Pokémon Go.

15. huhtikuuta 2017 sattunut tapaus nousi uutisotsikoihin sen jälkeen, kun eräs media löysi sitä koskevat viimeisimmät asiakirjat. Asiakirjoissa entiset poliisit tekivät vetoomuksen erottamispäätöksen hylkäämiseksi. Oikeuden mukaan poliisilaitoksen päätös erottaa poliisit oli kuitenkin perusteltu. 

Jahdin kohteeksi rosvon sijaan Snorlax

Parkissa olleet poliisit saivat autoradioonsa ilmoituksen lähistöllä sattuneesta myymäläryöstöstä. Heidän autonsa kameran videomateriaalista kävi ilmi, että he olivat pelanneet Pokémon Go'ta. Sen sijaan että olisivat menneen tueksi operaatioon, he lähtivät Pokemon-jahtiin. 

Poliisien kerrotaan jättäneen apukutsun huomiotta. Auton videomateriaalin perusteella kaksikon kerrotaan puhuneen Pokémon Go -pelistä samalla, kun he ajoivat paikkoihin, joissa Snorlax-hahmo oli kuulemma ilmestynyt näkösälle.

Poliisit kielsivät pelanneensa Pokémon Go'ta. He saivat potkut tutkinnan jälkeen.

Toinen poliisi näki auton poistuvan lähistöltä

Samaisen kutsun kuuli myös eräs toinen poliisi. Hän näki varkauden kohteeksi joutuneen kaupan sekä toisen poliisiauton parkissa läheisellä kujalla, kertovat oikeusdokumentit. Kun nuo poliisit eivät vastanneet kutsuun, tämä poliisi teki niin itse. Hän kertoo nähneensä auton peruuttavan pois kujalta ja lähtevän alueelta.

Pokémon-jahtiin lähteneisiin poliiseihin yritettiin vielä myöhemmin ottaa yhteyttä, jotta heidät saataisiin mukaan operaatioon. Poliisit kertoivat, etteivät olleet kuulleet radiota. 

Autotallenteet kuitenkin osoittivat, että he olivat keskustelleet kutsusta ja päättäneet olla vastaamatta. Viisi minuuttia myöhemmin heidän kuultiin keskustelevan taskuhirviön nappaamisesta. Lähialueelle oli ilmestynyt Snorlax ja kaksikko lähti sen perään. 

Seuraavat 20 minuuttia heillä meni Pokémon-jahdissa ja siitä keskustelemisessa. Mediatietojen mukaan he juttelivat siitä, miten Snorlaxin nappaaminen onnistui ja että taistelu Togetic-pokemonia vastaan oli vaikea.

Toisen poliiseista kerrotaan sanoneen:

– Muut tulevat kyllä niin kateellisiksi.

Pokémon-jahdista tylyt seuraukset

Poliisit kielsivät pelanneensa peliä työajalla. Heidän versionsa mukaan toinen heistä oli lukenut ääneen viestejä eräästä Pokémon-pelaajien ryhmästä, jossa jotkut kehuskelivat pisteillään. Tätä selitystä ei pidetty totuudenmukaisena.

Myöhemmin kaksikko todettiin syyllisiksi muun muassa PokémonGo'n pelaamiseen työajalla ja väärien lausuntojen antamiseen tutkinnan aikana. Heidän todettiin myös viitanneen kintaalla työtehtävälle työaikana.

Kaksikko myönsi lopulta lähteneensä Snorlaxin perään. Heidän mukaansa syy ”myyttisen olennon jahtaamisen” lisäksi oli se, että he olivat mukana operaatiossa ylimääräisenä partiona.

Poliisien valitus ei mennyt läpi

Poliisien edustajien mukaan autotallenteita ei pitäisi käyttää yksityisten keskustelujen nauhoittamiseen ja ettei niitä pitäisi käyttää todisteina. Tämä vetoomus hylättiin.

Poliisit veivät jutun oikeuteen, mutta tapaus hylättiin. Myös muutoksenhakutuomioistuin hylkäsi tapauksen sillä perusteella, ettei poliisien oikeuksia ollut loukattu.

Mikä Pokémon Go -pelissä viehättää? Tutkija vastaa:

Mikä Pokemon Go -pelissä viehättää? 9:07

Lähteet: BBC, CBS News

Lue myös:

    Uusimmat