Oletko innokas taskuhirviöiden metsästäjä? Tutkijoiden mukaan aivoistasi voi jo löytyä "Pokémon-alue"

Jos olet viettänyt Pokémon-pelien parissa jo vuosikausia, aivoistasi saattaa löytyä sarjakuvahahmojen bongaamiseen erikoistunut alue.

Pelasitko Pokémon-aiheisia pelejä lapsena? Aivoistasi saattaa löytyä erityinen "Pokémon-alue"!

Pokémon-tv-sarja ja pelit tulivat markkinoille jo 1990-luvulla. Tutkijoiden mukaan Pokémonin parissa kasvaneiden aivoista löytyy alue, joka reagoi erityisen vahvasti kuviin sarjakuvamaisista hahmoista, kertoo The Verge.

Pokémon on lyhenne sanoista "pocket monsters" eli "taskuhirviöt".

Kokeneiden pelaajien aivot "syttyivät" Pokémoneista

Pienessä tutkimuksessa testattiin 11 "kokenutta Pokémonin pelaajaa" ja 11 vasta-alkajaa. Kokeneet pelaajat olivat aloittaneet harrastuksen 5–8-vuotiaina esimerkiksi Game Boylla, ja pelanneet Pokémon-aiheista peliä myös aikuisina.

Kokeessa osanottajien aivot kuvattiin samalla, kun heille näytettiin 150 kuvaa alkuperäisistä Pokémon-hahmoista. Hahmojen ohella osanottajat näkivät kuvia esimerkiksi eläimistä, autoista, kasvoista ja käytävistä. Kokeneet pelaajat myös tunnistivat Pokémoneja kuvista.

Alue kokeneiden pelaajien aivoissa reagoi testissä erityisesti Pokémonien näkemiseen. Vasta pelaamisen aloittaneilla samaa reaktiota ei syntynyt.

Ihmisaivot oppivat reagoimaan tuttuun asiaan

Tutkimus julkaistiin Nature Human Behavior -lehdessä. Tutkimusta tehnyt Jesse Gomez uskoo, että kokeneiden pelaajien aivot voisivat reagoida myös Pokémonin ääneen!

Pokémonit eivät ole yksin: ihmisaivot oppivat reagoimaan asiaan, johon ne ovat tottuneet, ja johon ne toistuvasti törmäävät.

Vuoden 2005 tutkimuksessa koehenkilön aivot reagoivat nähdessään näyttelijä Jennifer Anistonin kuvan; toisen henkilön aivot "innostuivat" Halle Berryn kuvasta, vaikka kyseessä olisi ollut Berry Kissanaisen roolissa ja maski yllään. Se, että ihminen ymmärtää kuvan konseptin, siis riittää.

Lue myös:

    Uusimmat