Pokémon-korteilla voi tienata jopa satoja tuhansia – tästä tiedät, onko oma korttisi arvokas

Pokemonit viettävät hopeahäitä – Post Malone mukana juhlassa 1:09
Pokémonit täyttävät 25 vuotta! Sen kunniaksi Pokémon-fani Post Malone järjestää virtuaalikonsertin

Pika Pika Pikachu! Japanilaisanimaatio Pokémon täyttää 25 vuotta. Pokémonien ympärillä pyörii vielä nykypäivänäkin rahakas bisnes.

Pokémon-sarjan suosio ei näytä hiipumisen merkkejä. Japanilaisanimaatio täyttääkin lauantaina 27.2. jo kunnioitettavat 25 vuotta. Pokémon-sarjan loi japanilainen teknologiajätti Nintendo yhteistyössä pelituottajien Game Freakin ja Creaturesin kanssa. Nyt eri uutissivustoilla kerrataan Pokémonien historiaa ja nostetaan esiin sen kyljessä vahvana elävä, rahakas bisnes.

Harvinaisilla Pokémon-korteilla voi lyödä rahoiksi

Muistatko vielä keräiltävät Pokémon-kortit? BBC:n mukaan tietyillä korteilla voi tienata sievoisia summia. Pokémoniin liittyvät franchise-bisnes on itse asiassa jopa arvokkaampi kuin Star Warsin ja Harry Potterin yhteensä. 

Pokémon-sarjaan perustuva korttipeli kehiteltiin vuonna 1996, jolloin miljoonat keräsivät, pelasivat ja vaihtoivat kortteja maailmanlaajuisesti. BBC:n mukaan harvinainen ensimmäisen tuotantosarjan korttisetti myytiin taannoin huutokaupassa peräti 400 000 dollarin eli noin 330 000 euron hintaan.

Rahakkaita huutokauppoja järjestetään parhaillaan ympäri maailman. Esimerkiksi Briteissä meklarifirma Richard Winterton Auctioneers isännöi tällä hetkellä noin 40 kortin ja sarjan verkkohuutokauppaa. Kyseisen huutokaupan kohokohtana pidetään muun muassa vuosilta 1999 ja 2000 peräisin olevaa avaamatonta korttiboksia. Hinnan odotetaan kipuavan yli 20 000 euroon. 

– Pokémonin arvo on kasvanut räjähdysmäisesti viimeisten vuosien aikana. Kyseessä on todellinen globaali ilmiö, joho on monta syytä – ehkä nostalgia ja se, että ihmisillä on nyt enemmän resursseja hankkia lapsena fanittamiaan tuotteita, toteaa meklarifirman edustaja Alex Keller BBC:lle. 

Koronapandemia kasvatti suosiota

Pokémon-buumia on edesauttanut myös koronapandemia. Pokémon-fanisivustoa ylläpitävä Joe Merrick kertoo, että ihmiset ovat myyneet yhä enemmän korttejaan ja ladanneet videopalveluihin aiheeseen liittyviä videoita, jolloin kiinnostus on kasvanut. Nykyiset Pokémon-tuotteet ovat myös myyneet hyvin, kun ihmiset ostavat niitä ”tulevaisuuden sijoituksena”.

Jos kuva ei näy, katso se täältä.

BBC:n mukaan yksi suosituimmista Pokémon-korteista on Charizard. Yksittäinen, täydellisessä uudenveroisessa kunnossa ollut, ultraharvinainen Charizard-kortti kaupattiin viime vuoden lopussa lähes 200 000 euron hintaan.

Pokémon-kortin arvo: Kuinka arvokkaita eri Pokémon-kortit ovat?

Pokemonsuomi.net-sivustolla annetaan neuvoja omien Pokémon-korttien arvokkuuden arviointiin. Sivuston mukaan kannattaa lähteä liikeelle kahdesta seikasta:

Onko kortti kiiltävä/hologrammi?
Onko kortissa harvinaisuusmerkintänä tähti?

– Vain pienellä osalla Pokémon-korteista on merkittävää arvoa, joten säästät huomattavasti aikaa ja vaivaa tutkimalla tarkemmin vain potentiaalisesti harvinaiset kortit, sivustolla todetaan.

Kortilla voi olla jonkin verran arvoa, jos vastasit jompaan kumpaan kysymykseen kyllä. Jos harvinaisuusmerkintä puuttuu, kortti saattaa olla esimerkiksi promo, jolloin sen arvo voi vaihdella arvottomasta todella arvokkaaseen. Kaikista harvinaisimmat ja arvokkaimmat kortit ovat lähes aina kiiltäviä kortteja. 

Korttien arvoon vaikuttaa myös esimerkiksi se, miltä vuodelta ne ovat peräisin. Lisäksi ensimmäiset painokset ovat aina arvokkaampia. Myös painovirhekorteilla voi tienata sievoisen summan. 

Lähtökohtana kaikissa arvokkaissa korteissa on, että niiden tulee olla uutta vastaavassa kunnossa. Muuten niiden arvo putoaa roimasti.

Lue myös:

    Uusimmat