Mainos

Poikkeuksellisen raju vatsatauti riehuu koko maassa

Koko Suomessa kärsitään tällä hetkellä poikkeuksellisen laajasta vatsatautiepidemiasta. Sairastuneita arvioidaan olevan maassa tuhansia.

Kovat vatsakivut ja runsaan ripulin aiheuttavan taudin epäillään olevan peräisin kaliki -viruksen alalajista. Virus on Suomessa ilmeisesti uusi eikä terveillä aikuisillakaan ole sitä vastaan minkäänlaista pohjaimmunitettia.

Tarkkaa sairastuneiden määrää ei tiedetä, sillä suurin osa sairastaa taudin kotona, vain osa joutuu hakeutumaan hoitoon.

Taudin rajuus on yllättävä. Oireet saattavat kehittyä jopa yhden tunnin aikana ja tyypillisin ensioire on voimakas oksentaminen, jota voi jatkua lähes vuorokauden.

Tarkkoja tietoja kalikiviruksen alatyypistä ei ole vielä Kansanterveyslaitoksellakaan, vaikka virus on muutoin yleisesti tunnistettu. Kaliki on suolistoinfektio, joka periaatteessa tarttuu suun kautta. Tiedetään, että esimerkiksi ulkomailta tuoduissa pakastemarjoissa tietyissä erissä on ollut tätä kalikivirusta.

Kiusalliseen, mutta parissa päivässä ohimenevään tautiin ei ole lääkettä ja lääkäriin kannattaa lähteä vain, jos voimat uupuvat täysin. Tarttumista voi yrittää torjua tutulla keinolla, ahkeralla käsienpesulla. Aina sekään ei tehoa, sillä tauti tarttuu ihmisestä toiseen erittäin herkästi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.