Mainos

Poikien ympärileikkaukset julkiseen terveydenhuoltoon

Sairaanhoitopiirejä kehotetaan tekemään poikien ympärileikkauksia julkisessa terveydenhuollossa.

Näin pyritään välttämään puutteellisissa oloissa tehtyjen leikkausten riskejä ja turvaamaan kaikille riittävä kivunlievitys, sanoo hallitusneuvos Marja-Liisa Partanen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Sosiaali- ja terveysministeriön ja kuntaliiton yhteisen suosituksen taustalla on tapaukset, joissa kehnoissa oloissa tehtyjen ympärileikkausten seurauksia on jouduttu korjaamaan erikoissairaanhoidossa.

Suosituksella pyritään myös pääsemään eroon nykyisestä kirjavasta käytännöstä. Toiset sairaalat tekevät leikkauksia, toiset taas kieltäytyvät niistä, koska kyseessä ei ole varsinainen terveyden tai sairauden hoito.

Ympärileikkaukset ovat tavallisia maahanmuuttajien keskuudessa.

Väliaikainen ratkaisu

Mediuutisten mukaan ympärileikkaukset hoidettaisiin terveyskeskuksen lähetteellä normaalin jonojärjestelmän kautta. Hinnoittelussa suositellaan päiväkirurgian maksuja.

Lehden haastatteleman Kuntaliiton kehityspäällikön Ritva Larjomaan mukaan leikkausten sysääminen yksityislääkäreille johtaisi ristiriitaiseen tilanteeseen. Sama lääkäri, joka sanoisi perheelle ei julkisella puolella, voisi tehdä leikkauksen yksityispraktiikallaan.

Kyseessä on myös hintakysymys. Larjomaan mukaan ei olisi järkevää, että leikkaus kustannettaisiin toimeentulotuella.

Partasen mukaan kyseessä on kuitenkin vain väliaikainen hätä-apu tähän tilanteeseen. Ministeriössä on jo aloitettu lain alustava valmistelu.

Ruotsissa tällainen laki jo on olemassa. Siellä ympärileikkauksia tekevät vain terveydenhuollon ammattilaiset kunnollisissa olosuhteissa siten, että myös kivunlievitys on mahdollinen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.