Poikien pahoinvointi jää liian usein hoitamatta

Poikien pahoinvointi jää liian usein vaille hoitoa kasvuvuosina. Poikien hätä menee usein kurittomuuden piikkiin. Mutta myös vetäytyvä poika on pulassa, sillä heidän ongelmiaan ei ehkä tunnisteta lainkaan, sanoo Väestöliiton asiantuntijalääkäri, lastenpsykiatri Raisa Cacciatore.

Professori Andre Souranderin laaja tutkimus Pojasta mieheksi kertoo tästä Cacciatoren mukaan hyvin, hyvin karusti. Silloinkin, kun sekä vanhemmat että opettajat olivat tunnistaneet hoidon tarpeen jo kahdeksan vuoden iässä, lähes kukaan tutkimuksessa mukana olleista pojista ei ollut saanut hoitoa.

- Mieheksi kasvamisen paineet ovat kovat. Olet joko onnistuja tai häviäjä. Tällaiset mallit voivat estää myös avun tarpeen myöntämisen. En kuitenkaan syyllistäisi missään tapauksessa pahoinvoivaa poikaa, sanoo Cacciatore.

Hänen mukaansa vanhemmillakin voi olla hirveä hätä. Poika voi olla kiusattu koulussa tai uhkaava, jopa väkivaltainen kotona. Vanhemmat yrittävät ottaa yhteyttä moniin tahoihin, mutta usein apua ei löydy.

Aikuista miestä tarvitaan arjessa

Poikien hädästä kertoo Cacciatoren mukaan myös vuosi sitten perustettu Väestöliiton poikien puhelin. Siihen on tullut tuhansia soittoja ja puheluihin vastaa asiantuntijamies. Puhelut kertovat, että pojat ovat pulassa oman kehityksensä ja tunteittensa kanssa. Myös kiusaaminen, porno, väkivalta ja kaveripiirikin kasaavat paineita.

- Usein puheluiden aluksi puhe on lähinnä mölinää tai vitsailua, mutta kun he kohtaavat asiallisen aikuisen, päästään myös syvällisiin asioihin, sanoo Cacciatore.

Cacciatoren mukaan aikuisia miehiä tai "poikaosaamista" tarvittaisiin enemmän myös arkeen kouluihin ja terveydenhuoltoon. Pitäisi tietää, mitä poika tarvitsee, millainen pojan kehitys on mistä poika ahdistuu ja miten hän näyttää pahoinvointiaan.

Myös nuorten vanhemmat tarvitsisivat neuvontapaikkoja ja kouluterveydenhuolto olisi saatava kuntoon. Sosiaali- ja terveysministeriön suosituksen mukaan kokopäiväisen kouluterveydenhoitajan vastuulla olisi enintään 600 oppilasta. Jos se toteutuisi, silloinkin hänen vastuullaan olisi jo noin 60 vakavasti masentunutta, 70 käytöshäiriöistä, 50 päihdeongelmaista, 35 syömishäiriöistä ja 6 psykoottista nuorta. Lisäksi joukossa olisi noin 65 seksuaalista kaltoinkohtelua kokenutta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat