Mainos

Poikajoukolle ehdollista 14-vuotiaan ryöstöstä – painostus oli vakavaa

Espoon käräjäoikeus on tuominnut yhden pojan ehdottomaan ja viisi teinipoikaa ehdollisiin vankeusrangaistuksiin 14-vuotiaan pojan ryöstöstä.

Oikeuden mukaan joukkio ja yksi alle 15-vuotias poika pakottivat uhrin mukaansa Helsingin rautatieasemalta ja tunkeutuivat tämän Espoossa sijaitsevaan kotiin ryöstötarkoituksessa joulukuussa. Asunnosta vietiin muun muassa koruja ja erikoiskolikoita.

Jutun motiivina oli rahan saaminen uhrilta. Kun sitä ei ollut saatavilla rautatieasemalla, lähtivät joukkio ja uhri kohti pojan kotia.

Rautatieasemalla uhria lyötiin nyrkillä ja myöhemmin junassa avokämmenellä. Lisäksi uhria uhkailtiin väkivallalla.

Yksituumaista toimintaa

Oikeuden käsityksen mukaan joukon "johtajana" toimi 14-vuotias poika, jota ei kuitenkaan nuoren ikänsä takia voinut syyttää asiassa.  

Vaikka vastaajien kertomuksen mukaan 14-vuotias oli vastuussa muun muassa nyrkillä lyömisestä ja suurelta osin tavaroiden varastamisesta, katsoi oikeus kaikkien olevan yhtä syyllisiä ryöstöön.

Oikeuden mukaan pojat toimivat yksituumaisesti ja ison porukan tarkoitus oli tehostaa uhrin painostusta. Uhrin mukaan junamatkalla uhkauksia oli tullut joka puolelta.

7 kuukauden tuomioita

Puolustuksen mielestä kaikkia poikia ei pitäisi tuomita samasta rikoksesta, sillä poikien osuudet tapahtumiin vaihtelivat kovasti. Pahoinpitelyyn syyllistyi vain kaksi porukkaan kuulunutta, ja osa odotti asunnon ulkopuolella, kun tavaraa varastettiin.

Lisäksi puolustuksen käsitys on, että uhri lähti vapaaehtoisesti porukan matkaan, koska oli velkaa yhdelle heistä. Uhrin mukaan mitään velkaa ei ollut.

Suurin osa pojista tuomittiin nuorena henkilönä tehdystä ryöstöstä reilun seitsemän kuukauden ehdolliseen rangaistukseen. Ehdoton tuomio on pituudeltaan neljä kuukautta.

Oikeus perustelee rangaistuksia muun muassa sillä, että henkinen painostus on ollut vakavaa, vaikka fyysiset vammat eivät olleet kovin vakavia.

Tuomio ei ole lainvoimainen ja siitä voidaan valittaa hovioikeuteen. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.