Mainos

Pohjoismaiden kopterihankkeen ratkaisu syyskuussa

Pohjoismaiden yhteisestä kopterihankkeesta kokoonnutaan päättämään Tukholmassa ensi kuussa. Maat ovat viime kuukausina neuvotelleet kuljetuskoptereiden ostamisesta yhteiseurooppalaiselta NHIndustreisilta.

Yhteispohjoismainen kuljetuskopterihanke ratkeaa 13. syyskuuta Tukholmassa. Pohjoismaiden puolustusministerit kokoontuvat silloin tarkoituksenaan antaa ns. Letter of Intend eli poliittinen tahdonilmaisu siitä, miten hankinta etenee. Ministerikokousta esitti Tanskan puolustusministeriö.

Pohjoismaiden helikopterihankkeen johtoryhmä kokoontuu huomenna Tukholmaan valmistelemaan hankintapäätöstä.

Norja, Suomi ja Ruotsi ovat viime kuukaudet neuvotelleet NH90-kuljetushelikoptereiden ostamisesta yhteiseurooppalaiselta teknologiahankkeelta NHIndustriesilta. NHIndustriesin kanssa on neuvoteltu tiettävästi 73 helikopterin tilauksesta.

Näissä kopterineuvotteluissa tanskalaiset eivät kuitenkaan ole olleet yhteistyössä. Tanskassa on kuitenkin tehty kokeita NH90-kopterin pelastuskäytöstä. Tanskalaiset ovat viime vaiheessa kokeilleet myös EH101-kopterin pelastuskäyttöä.

Neljän Pohjoismaan neuvottelut yhteensä vajaan sadan kuljetuskopterin yhteisostosta ovat siirtäneet hankinta-aikataulua noin vuodella. Näillä näkymin uusia koptereita pitäisi saada käyttöön vuonna 2004.

Suomen eduskunta on antanut hankintaan 2,2 miljardin markan tilausvaltuudet. Summalla pitäisi saada koosta riippuen 15-25 kuljetushelikopteria.

Yhteiseurooppalainen hanke

NH90 on kaksimoottorinen monitoimihelikopteri, joka on suunniteltu alun perin Hollannin, Italian, Ranskan ja Saksan puolustusvoimien käyttöön. Kuljetuskopterin valmistaja on yhteiseurooppalainen teknologiahanke, jonka muodostavat italialainen Agusta, saksalais-ranskalainen Eurocopter ja hollantilainen Stork-Fokker.

Kyseessä on kautta aikojen suurin eurooppalainen helikoptereiden tuotekehitys- ja tuotantohanke, sillä yksin valmistajamaiden puolustusvoimat hankkivat näitä koptereita yhteensä noin 600.

NH90 on yksi maailman nykyaikaisimmista kuljetuskoptereista. Tämä näkyy etenkin sen rungosta, joka on valmistettu kokonaan komposiittimateriaaleista häivyttämään mm. tutkahavaittavuutta. Kopteria valmistetaan kahta versiota: toinen maalla ja toinen merellä tapahtuvia tehtäviä varten.

NH90 kuljettaa 20 sotilasta varusteineen ja siinä on takaramppi. Asejärjestelmään kuuluvat sähköinen integroitu ohjausjärjestelmä, digitaalinen autopilotti- ja lennonohjausjärjestelmä, kehittyneet viestintä -ja suunnistuslaitteet sekä alansa huippua oleva omasuojajärjestelmä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.